O noua criza internationala bate inclusiv la usa noastra. Ce masuri trebuie sa ia Romania. VIDEO
De data aceasta vorbim despre o criza a datoriilor statelor, nemaifiind in discutie falimentul unor banci, ci al unor tari intregi. In noile conditii, Romania nu isi mai permite sa traiasca din deficite bugetare, adica sa-si achite facturile din imprumuturi luate din strainatate, deoarece si costul acestora este in crestere. Iar politicienii din toate partidele trebuie sa inteleaga ca traiul pe datorie este din ce in ce mai periculos.
Romania va avea anul viitor o datorie publica de 235 de miliarde de lei, adica 56 de miliarde de euro. Vorbim aici de imprumuturile guvernului, firmelor, ministerelor sau ale primariilor. Suma creste de la un an la altul, pentru ca la fiecare scadenta facem noi imprumuturi ca sa le achitam pe cele vechi.
Strategia nu mai functioneaza insa intr-o lume in care dobanzile cresc de la o zi la alta.
"Este ca si cum ai imprumuta 10.000 de euro. E o iluzie ca devii cu 10.000 de euro mai bogat, pentru ca nu esti. Si asta face guvernul. Imprumuta 10.000 de euro si crede ca e cu 10.000 de euro mai bogat. Ceea ce este o greseala", explica economistul ceh Tomas Sedlacek.
Si guvernul se intinde in fiecare an mai mult decat ii este plapuma. Vorbim aici despre deficitul bugetar. Anul viitor ar trebui sa fie 3% din PIB. Adica vom cheltui cu 4 miliarde de euro mai mult decat incasam, bani pe care trebuie sa-i imprumutam. Iar din cauza turbulentelor de pe pietele externe, costul imprumuturilor pentru Romania s-a dublat.
"Nu trebuie sa le mai dam dreptul politicienilor sa ne indatoreze", spune analistul Tomas Sedlacek.
Solutia este simpla. Ca sa fie cat mai ferita de noul val al crizei, Romania trebuie sa renunte la traiul pe datorie. Iar din bugetul pe 2012 ar trebui sa cheltuim doar cat producem.
"Guvernul trebuie faca bugetul cu un deficit cat mai mic, cat mai aproape de zero", precizeaza Cristian Hostiuc, director editorial la Ziarul Financiar.
In prezent, toate marile economii cauta solutii pentru a-si reduce deficitele bugetare si datoria publica. Spania si Italia, in primul rand. Masurile includ ca la noi disponibilizari, impozite mai mari si reducerea pensiilor sau a salariilor.