Deputaţii au adoptat, cu 532 voturi pentru, 22 împotrivă şi 55 abţineri, reguli noi menite să pună capăt discriminării suferite de utilizatorii de servicii de plăţi din UE, dar care nu aparţin zonei euro.

În timp ce consumatorii din zona euro beneficiază de "spaţiul unic de plăţi în euro" (SEPA), cei care se află în afara acesteia continuă să achite comisioane mai mari pentru plăţile transfrontaliere în euro.

În decurs de un an, comisioanele pentru plăţi transfrontaliere în euro din Uniunea Europeană trebuie să fie similare celor aplicate plăţilor interne făcute în moneda locală oficială. Mai mult, statele membre vor avea libertatea de a impune băncilor reguli de aplicare a aceloraşi comisioane pentru plăţi transfrontaliere şi interne în altă monedă decât euro.

Noile măsuri vor proteja de asemenea consumatorii împotriva tarifelor arbitrare asociate conversiei monetare. La fiecare tranzacţie, aceştia vor fi informaţi asupra sumei de plată, atât în moneda locală, cât şi în moneda utilizată de contul lor.

Pentru mai multă transparenţă, comisioanele asociate conversiei monetare vor fi redate de manieră uniformă pentru plăţile la punctul de vânzare sau bancomate (pe baza ratei de referinţă aplicate de Banca Centrală Europeană, la care se adaugă comisioanele suplimentare fixate de fiecare bancă).

Consumatorii vor primi o atenţionare, prin intermediul mesajelor scrise, a email-ului sau prin aplicaţii de mobil sau web banking, asupra comisioanelor aplicate conversiei monetare. Aceste servicii de informare trebuie oferite cu titlu gratuit.

Băncile vor trebui de asemenea să dezvăluie costul total estimat al conversiei monetare în cazul transferurilor bancare înainte ca plata să fie efectuată.

"150 de milioane de cetăţeni europeni şi 6 milioane de agenţi economici ce locuiesc şi îşi desfăşoară activitatea în ţări din afara zonei euro plătesc comisioane mult mai mari pentru transferurile în euro către omologii lor din zona euro. Acest lucru nu se va mai întâmpla şi toţi europenii vor plăti comisioane semnificativ mai mici, făcând astfel economii de un miliard de euro anual. Aceasta este a doua mică revoluţie europeană după eliminarea taxelor de roaming. Este un pas înainte imens înspre finalizarea pieţei comune a plăţilor, punându-i pe agenţii comerciali din zona euro şi din afara acesteia pe picior de egalitate. Am demonstrat încă odată că UE poate rezolva rapid şi eficient probleme reale de zi cu zi ale cetăţenilor săi", a declarat Raportorul Eva Maydell (EPP, Bulgaria).

În cazul României, tarifele medii pentru transferul transfrontalier al sumei de 100 de euro în moneda locală se situau în 2012 la 12,58 euro şi în 2017 la 11,19 euro.