Declaratie dura a premierului britanic la adresa UE, care ar putea indica un Brexit dificil. Lira sterlina atinge un nou minim record fata de dolar
In declaratii facute la BBC inainte de a asista la congresul anual al Partidului Conservator de la Birmingham (centrul Angliei), May a avertizat totodata ca vor aparea obstacole in procesul de separare de blocul european.
Cuvintele sefei conservatorilor britanici, care a reiterat ca prioritatea sa este de a controla imigratia, sugereaza ca May opteaza pentru un Brexit dur, altfel spus pentru taierea tuturor legaturilor cu Bruxellesul, inclusiv iesirea din piata unica, si negocierea unei noi relatii cu Cei 27.
“Multe persoane par sa sugereze ca ar trebui sa transam problema spunand 'ei bine, am fost membri ai UE, cand iesim, ce putem pastra?'. In realitate, cred ca trebuie sa avem o abordare diferita, si anume 'cand vom iesi din Uniunea Europeana, vom fi o tara suverana si independenta, ce relatie putem avea cu UE?'. Nu cred in niciun caz ca Marea Britanie trebuie sa implore Uniunea Europeana. Este vorba despre reciprocitate: un acord comercial bun ne va aduce avantaje atat noua, cat si Uniunii Europene”, a declarat May la postul Radio 4 al BBC.
May a insistat ca, odata iesita din blocul comunitar, Marea Britanie 'va avea oportunitatea sa controleze circulatia (persoanelor) dintre UE'. “Cred ca, in primul rand, oamenii au votat la 23 iunie ca guvernul lor sa poata lua acest tip de decizii”, a spus May, care in timpul campaniei care a precedat referendumul pe tema relatiei Marii Britanii cu UE a pledat pentru ramanerea in blocul comunitar, dar cu anumite rezerve.
“Viata va fi diferita in viitor, insa vreau sa ma asigur ca va fi un succes”, a declarat ea la BBC, avertizand totodata ca 'divortul' de UE 'nu va fi usor' si ca vor exista 'obstacole pe parcursul acestui drum'.
Lira sterlina atinge un nou minim record al ultimilor 31 de ani
Lira sterlina s-a depreciat cu 0,5% in raport cu dolarul, ajungand la cel mai scazut nivel din ultimii 31 de ani, in conditiile in care investitorii sunt ingrijorati de efectele negative economice si financiare ale votului pentru iesirea Marii Britanii din Uniunea Europeana (Brexit), transmite Bloomberg.
Marti, lira sterlina s-a depreciat pana la 1,2777 dolari, si a atins 1,2770 dolari - cel mai redus nivel din 1985. In acest moment, moneda Marii Britanii este cu 12% sub nivelul anterior referendumului, care s-a desfasurat in 23 iunie.
Premierul Theresa May a anuntat duminica, la Congresul anual al Partidului Conservator, ca Marea Britanie va activa in primul trimestru din 2017 articolul 50 al Tratatului de la Lisabona, care stabileste o perioada de doi ani de negocieri privind retragerea unei tari din blocul comunitar.
Marti, Theresa May a declarat ca este importanta stabilirea unui calendar privind etapele iesirii tarii din UE, pentru a restabili increderea oamenilor de afaceri.
Cetatenii si oamenii de afaceri din Marea Britanie vor un anumit grad de claritate privind etapele iesirii tarii din UE.
"Vreau sa ofer oamenilor mai multe certitudini, astfel incat sa avem un proces mult mai lin cand vom intra in aceste negocieri", a precizat oficialul britanic.
Analistii apreciaza ca adoptarea masurilor de relaxare a politicii monetare de catre Banca Angliei, inclusiv reducerea dobanzii de baza, fac lira mai putin atractiva. In plus, noi achizitii de active, care sa stimuleze activitatea economica si sa injecteze lichiditati in sistemul financiar britanic, ar avea ca efect colateral o diluare a valorii monedei britanice
Planurile privind reducerea imigratiei, discutate cu oamenii de afaceri
Guvernul britanic lucreaza in prezent la planurile privind reducerea imigratiei, pe care le va discuta cu oamenii de afaceri, a declarat luni ministrul de interne Amber Rudd, intr-un interviu pentru The Times.
Premierul britanic Theresa May a declarat ca votul pentru Brexit la referendumul din 23 iunie transmite din partea votantilor un mesaj ca imigratia nu poate continua la nivelurile de pana acum. Ea se confrunta, insa, cu provocarea de a gasi un echilibru intre aceasta cerinta si pastrarea unui acces cat mai mare la piata comuna a UE.
“Prim-ministrul a spus ca vom modifica libertatea de miscare in interiorul Uniunii Europene pentru forta de munca si asta vom face. Ministerului meu ii revine rolul principal si cautam modalitatea cea mai buna de implementare”, a afirmat ministrul de interne.
Amber Rudd, care inaintea referendumului a facut campanie pentru ramanerea Marii Britanii in Uniune, a subliniat ca reducerea imigratiei nu ar trebui sa dauneze economiei.
“Nu dorim sa avem un plan post-Brexit care sa ne provoace o scadere economica, asa incat, desi vom dori sa controlam imigratia, vom dori sa o reducem, exista domenii in care o putem face fara sa ne afectam economia. Vom avea consultari cu comunitatea de afaceri”, a afirmat ea.
Amber Rudd a avertizat insa ca promisiunea guvernului, formulata de fostul premier David Cameron si reiterata de Theresa May, de reducere a numarului anual de imigranti la sub 100.000 - cifra depasita in prezent de peste trei ori - 'va necesita ceva timp pentru a fi indeplinita'.