Intrebata la BBC cand va activa Articolul 50, ea a afirmat: "Il vom activa pana la sfarsitul lunii martie a anului viitor".

Odata activat Articolul 50, Marea Britanie va avea doi ani pentru a reglementa modalitatile iesirii din UE, un termen care ar putea fi totusi prelungit.

Afirmand ca isi doreste sa obtina "cel mai bun acord posibil" cu Uniunea Europeana, Theresa May a facut de asemenea apel la o 'tranzitie calma'.

In interviul pentru BBC, ea a mai afirmat ca guvernul pe care il conduce discuta cu reprezentantii mediului de afaceri pentru a afla ce fel de acord vor din negocierile Marii Britanii cu UE privind Brexit. "Vreau un acord bun pentru comertul cu bunuri si servicii", a spus May.

Intr-un interviu separat pentru Sunday Times, May a declarat ca vrea sa propuna Parlamentului in primavara lui 2017 sa abroge actul de aderare a tarii sale la Uniunea Europeana.

Ea explicat ca va prezenta o noua legislatie pentru a abroga European Communities Act din 1972, in timpul discursului reginei in Parlament, care va avea loc in aprilie sau mai 2017.

"Va fi prima etapa pentru a face din Marea Britanie o tara suverana si independenta din nou", a spus sefa guvernului, adaugand ca aceasta va insemna "sfarsitul autoritatii UE in Marea Britanie".

Legea nu va intra totusi in vigoare decat atunci cand Regatul Unit va parasi efectiv UE, a subliniat premierul in interviul pentru Sunday Times.

Lira incepe saptamana pe depreciere

Lira s-a depreciat luni cu 0,9% fata de dolar, la bursa din Londra, ca urmare a anuntului premierului britanic, Theresa May, legat de activarea articolului 50, privind iesirea tarii din Uniunea Europeana, inainte de finele lunii martie 2017.

Moneda britanica a coborat cu 0,9% raportat la moneda americana, pana la 1,285 dolari, si cu 0,8% fata de euro, pana la 1,144 euro, in timp ce, pe pietele asiatice, scaderea a fost de 0,5% in raport cu dolarul, potrivit expertilor.

Totusi, aceasta depreciere nu este la fel de puternica precum cea de 11% inregistrata dupa ce britanicii au votat, pe 23 iunie, iesirea din UE.

Potrivit analistilor, termenii negocierilor privind iesirea din UE vor fi determinanti pentru a se sti daca moneda britanica va suferi noi scaderi sau se va recupera.
 

Ce reglementari europene vrea sa pastreze Marea Britanie

Marea Britanie va dori sa aplice unele reglementari europene si dupa ce va parasi efectiv Uniunea Europeana, printre normele ce ar putea fi mentinute fiind cele care privesc drepturile lucratorilor si mediul inconjurator, a declarat duminica ministrul britanic al transporturilor, Chris Grayling.

“Sunt unele lucruri pe care vom dori sa le pastram: in domeniul mediului, de exemplu, sau in ceea ce priveste drepturile lucratorilor. Dar sunt si alte lucruri de care vom dori sa ne debarasam”, a indicat oficialul britanic intr-o declaratie acordata postului ITV.

Declaratia sa survine dupa de premierul Theresa May a anuntat ca pana in luna martie va activa articolul 50 din Tratatul de la Lisabona, prin care se declanseaza formal procesul iesirii din Uniunea Europeana, urmand sa fie adoptat si un act normativ pentru abrogarea European Communities Act din anul 1972, actul de aderare a tarii sale la Uniunea Europeana.

Referitor la acesta din urma, Chris Grayling a mentionat ca va fi inaintat parlamentului de la Londra intre mai 2017 si mai 2018.

Ce se intampla cu imigratia si accesul la piata UE, dupa Brexit

Controlul imigratiei nu inseamna in mod necesar ca Marea Britanie va pierde accesul la piata unica a UE dupa iesirea sa din blocul comunitar, a declarat luni ministrul britanic de Finante Philip Hammond, relateaza Reuters.

Prim-ministrul Theresa May a declarat ca votul de la 23 iunie privind parasirea UE a fost un mesaj din partea alegatorilor britanici ca acestia doresc limitarea imigratiei, dar politicienii din blocul comunitar au afirmat ca asta inseamna ca britanicii nu vor avea acces la piata unica.

Puneti problema ca si cum am sti ca daca ne controlam frontierele nu vom putea avea acces la piata UE, eu va spun ca nu stim acest lucru”, a declarat Hammond in cadrul unui interviu pentru ITV.

Totul este pe masa, totul poate fi discutat. Stim ce spun unii oameni din Europa, dar si ei isi pregatesc o pozitie de negociere pentru ceea ce va fi o negociere lunga si dura”, a adaugat el.

De asemenea, el a spus ca nimeni nu vrea ca turistii britanici sa fie nevoiti sa solicite vize pentru a calatori in Europa.

Theresa May: Nu ne vom raporta la modelul norvegian ori la cel elvetian

Premierul britanic Theresa May a respins duminica abordarea procesului iesirii din Uniunea Europeana in termeni de 'hard' Brexit sau 'soft' Brexit (Brexit 'dur' sau Brexit 'usor), ea subliniind totodata ca in relatia pe care guvernul de la Londra va incerca sa o dezvolte cu blocul comunitar nu va cauta sa se raporteze la modelul norvegian ori la cel elvetian. May a respins, de asemenea, orice aranjament prin care Marii Britanii i s-ar accepta accesul in continuare la piata unica europeana in schimbul renuntarii la controlul imigratiei, transmite Reuters.

Argumentele despre un 'soft Brexit', prin care s-ar continua sub o anumita forma apartenenta la UE, si un 'hard Brexit', ca o decizie deliberata de a respinge comertul cu Europa, sunt pur si simplu o dihotomie falsa”, a afirmat Theresa May in discursul sustinut la Congresul Partidului Conservator britanic.

“Prin urmare, nu va fi o negociere pentru stabilirea unei relatii cum am mai vazut in ultimii 40 de ani sau mai mult. Deci nu va fi un 'model norvegian'. Si nu va fi nici un 'model elvetian'. Va fi un acord intre o Mare Britanie independenta si suverana si Uniunea Europeana”, a punctat mai departe sefa guvernului de la Londra.

“Tot ce facem pentru a iesi din UE va fi conform cu legile si cu obligatiile asumate prin tratate si trebuie sa oferim salariatiilor si investitorilor cat mai mult siguranta. Aceasta inseamna ca nu va exista o retragere brusca si unilaterala”, a asigurat ea in continuare.

Theresa May a repetat in acest discurs anuntul facut mai devreme in aceeasi zi, si anume ca pana in luna martie va activa articolul 50 din Tratatul de la Lisabona, prin care se declanseaza formal procesul iesirii din Uniunea Europeana, urmand sa fie adoptat si un act normativ pentru abrogarea European Communities Act din anul 1972, actul de aderare a tarii sale la Uniunea Europeana.

Ea a precizat totodata ca respectivul articol va fi activat numai de guvern, nicidecum de parlamentul britanic, criticandu-i totodata pe aceia care, invocand pretextul respectarii regulilor democratice, sustin ca legislativul ar trebui sa decida la acest capitol, in opinia sefei executivului acestia incercand de fapt 'sa ucida Brexitul prin tergiversare'.

In ceea ce priveste libertatea de circulatie, adica dreptul cetatenilor europeni de a lucra in Marea Britanie, Theresa May a dezaprobat conditionarea de catre unii oficiali europeni a accesului companiilor britanice pe piata unica europeana de garantarea acestui drept.

'Stiu ca unii intreaba despre un compromis intre controlul imigratiei si comertul cu Europa. Dar acesta este un mod gresit de a privi lucrurile. Noi am votat (la referendumul din 23 iunie n.red.) pentru a iesi din Uniunea Europeana si a deveni o tara suverana, complet independenta. Asadar vom decide singuri cum vom controla imigratia. Si vom fi liberi sa ne decidem legile', a subliniat sefa guvernului de la Londra.

'Vreau ca acordul (cu UE) sa ilustreze o relatie matura, cooperanta, intre prieteni apropiati si aliati. Vreau ca el sa includa cooperarea in aplicarea legii si combaterea terorismului. Vreau sa implice comertul liber cu bunuri si servicii. Vreau sa ofere companiilor britanice cat mai multa libertate pe piata unica si la fel sa se intample aici cu companiile europene. Dar lasati-ma sa fiu clara: Nu parasim UE pentru a renunta din nou la controlul asupra imigratiei. Si nu plecam pentru a reveni la jurisdictia Curtii de Justitie a UE', a insistat Theresa May.

Ea a precizat ca state printre care se numara Canada, China, Coreea de Sud, India, Mexic si Singapore si-au afirmat disponibilitatea de a negocia cu Marea Britanie acorduri de liber schimb, iar discutii exploratorii pentru astfel de acorduri au inceput deja cu Australia si Noua Zeelanda.