Salvini a respins o "ieşire bruscă şi solitară" a Italiei din zona euro, dar nu a exclus "nicio posibilitate" dacă Uniunea Europeană obstrucţionează solicitările sale de renegociere a regulilor şi reglementărilor blocului comunitar.

“Euro este o eroare, însă eu cred că nu se poate preconiza o ieşire din (zona) euro de o manieră improvizată”, a declarat liderul extremei drepte italiene, în timpul unei conferinţe de presă la Parlamentul European de la Strasbourg.

Salvini, al cărui partid a obţinut 17,4% din voturi în recentele alegeri legislative din Italia, a subliniat că dacă va prelua conducerea guvernului, după cum speră, el nu va respecta regulile europene dacă le va considera contrare intereselor italienilor, mai ales obligaţia de a ajunge la un deficit public plafonat la 3% din Produsul Intern Brut (PIB).

Această limită de 3% “face parte din regulile europene care au fost impuse”, a criticat Matteo Salvini, care îşi va părăsi locul de eurodeputat pentru a deveni senator de Calabria (sudul Italiei). “Dacă este posibil (să fie respectată regula), o voi face (...), însă dacă va trebui, pentru a respecta acest plafon de 3%, să iniţiem disponibilizări sau catastrofe sociale, nu o vom accepta”, a continuat el.

Liderul extremei drepte italiene, aliată a dreptei conduse de Silvio Berlusconi, şi-a reiterat intenţia de a renegocia tratatele europene şi regulile “care au repercusiuni negative asupra vieţii italienilor”.

Dacă nu vom reuşi (să facem aceasta), atunci nu exclud nicio posibilitate, însă o ieşire improvizată din zona euro nu este de dorit şi aceasta nici nu este de fapt ceea ce ne dorim”, a nuanţat Salvini, evocând o reflecţie asupra “unui plan B”.

“Dacă se doreşte ca Italia să rămână în UE, trebuie de asemenea să se ţină cont de interesele italiene”, a insistat Salvini.

Partidul Liga (fosta formaţiune Liga Nordului) al lui Salvini a fost unul dintre câştigătorii alegerilor generale de la 4 martie, alături de Mişcarea 5 Stele (anti-sistem), însă nici unul dintre grupuri nu are majoritate parlamentară.

"Bineînţeles că nu sunt nerăbdător să intru în guvern cu orice preţ şi cu oricine", a spus Salvini. "Dacă pentru a intra în guvern trebuie să îi iau alături pe cei pe care italienii i-au respins săptămâna trecută, atunci cu siguranţă nu", a adăugat el, făcând referire la Partidul Democrat de centru-stânga.

Liga face parte dintr-o coaliţie de dreapta care include partidul Forza Italia al fostului premier Silvio Berlusconi. Berlusconi şi aliaţii săi au înaintat deja o propunere Partidului Democrat.

În conferinţa sa de presă transmisă în direct şi pe internet, Salvini a spus că el susţine "exact opusul" politicilor economice prescrise de UE, acuzând Bruxellesul pentru măsurile de austeritate care induc recesiune. Priorităţile guvernului său ar fi introducerea unei taxe unice de impozitare de 15%, scăderea vârstei de pensionare şi controale mai dure asupra imigraţiei, a mai declarat el.