• 1 EUR Euro RON
  • 1 USD USD RON
  • 1 GBP GBP RON
  • 1 CHF CHF RON
Italia lansează un site impotriva fake news , înaintea alegerilor parlamentare

Italia lansează un site impotriva “fake news”, înaintea alegerilor parlamentare

Poliţia italiană a anunţat joi, cu mai puţin de două luni înainte de alegerile parlamentare, lansarea unui site destinat să permită cetăţenilor să semnaleze posibile ştiri false ("fake news") şi să obţină, dacă este posibil, verificări sigure, relatează AFP, preluată de Agerpres.

Pe un site dedicat, fiecare cetăţean italian va putea semnala ceea ce îi pare a fi o informaţie falsă. Serviciile de poliţie specializate în supravegherea internetului şi a reţelelor de telecomunicaţii, "poliţia poştală", vor lansa o anchetă pentru a verifica, "în măsura posibilităţilor", informaţia respectivă, a afirmat în faţa presei directoarea acestui serviciu de poliţie, Nunzia Ciardi.

Ancheta prevede o "identificare a surselor" sau chiar o "căutare a eventualelor dezminţiri" şi, dacă se dovedeşte că informaţia menţionată este "evident falsă", va fi publicată o dezminţire pe site-ul poliţiei poştale şi pe reţele sociale, a precizat la rândul său ministrul de interne, Marco Minniti.

Dacă această "fake news" este defăimătoare sau delictuoasă, poliţia poştală va putea sesiza justiţia, a adăugat ministrul.

Autorităţile italiene, care au luat această iniţiativă înainte de alegerile parlamentare de la 4 martie al căror rezultat este imprevizibil, nu se tem de afluxul de solicitări şi susţin că le pot face faţă.

Comisarul european pentru economie digitală şi societate digitală, Mariya Gabriel, a lansat luni un apel la "o abordare europeană" în privinţa "fake news", inaugurând un grup de experţi în acest dosar. Grupul la nivel înalt pentru combaterea ştirilor false şi a dezinformării din mediul online este alcătuit din reprezentanţi ai societăţii civile, platforme social media, organizaţii mass-media, jurnalişti, dar şi persoane din mediul academic.

În Franţa, preşedintele Emmanuel Macron a declarat că doreşte adoptarea, înainte de sfârşitul anului, a unei legi care să condamne informaţiile false în perioada electorală.


19 ianuarie 2018 09:38
Modifică setările cookies