Impas in Italia dupa succesul lui Grillo si revenirea lui Berlusconi in alegeri
UPDATE: Italia a intrat intr-un impas luni, obtinand o Camera a Deputatilor de stanga si un Senat fara o majoritate clara, in urma alegerilor legislative marcate de un succes la fostului actor de comedie Beppe Grillo si scrutate de catre partenerii europeni ai tarii cu ingrijorare, relateaza AFP.
"Tara se confrunta cu o situatie foarte delicata", a comentat luni seara Pier Luigi Bersani, liderul coalitiei de stanga. Aceasta a obtinut cele mai multe voturi pentru ambele Camere ale Parlamentului, dar a obtinut o majoritate de mandate doar in Camera Deputatilor.
In Senat, in schimb, in virtutea regulilor electorale diferite, dreapta este cea care a obtinut cele mai multe mandate. Totusi, nicio majoritate clara nu se degaja, inclusiv in cazul unei aliante ipotetice intre coalitiile de stanga si de centru - condusa de premierul demisionar Mario Monti.
"Un vot-soc care ne da un Parlament blocat", titra pe site Il Corriere della Sera.
Singurul invingator real al scrutinului este Beppe Grillo, liderul Miscarii Cinci Stele (M5S), care a stiut sa seduca exploatand respingerea clasei politice, furia fata de austeritate si neincrederea fata de Europa. Un catalizator al nemultumirii sociale, intr-o tara aflata in plina recesiune economica (-2,2% in 2012), el a adunat voturi atat din partea alegatorilor de dreapta, cat si a celor de stanga, cu un program considerat "populist" de catre advrsarii sai, incluzand intre altele stoparea finantarii publice a partidelor politice, introducerea unui venit minim de 1.000 de euro si promisiunea unui referendum asupra euro. Potrivit rezultatelor oficiale, el obtine aproximativ 25% in fiecare dintre cele doua Camere, devenind a treia forta politica din tara.
La randul sau, seful Guvernului in exercitiu, Mario Monti, a pierdut pariul de a forma o mare forta de centru, coalitia sa obtinand aproximativ 10% din voturi in fiecare Camera. "Suntem foarte multumiti" de rezultat, a declarat el, subliniind ca aceasta coalitie a fost infiintata in urma cu doar doua luni.
Il Professore a declarat ca doreste un "Guvern care sa actioneze mai bine" decat al sau, "fara sa renunte la sacrificiile consimtite de catre italieni", in vederea unei asanari a tarii.
In ceea ce il priveste pe Silvio Berlusconi, plecat de la putere huiduit, in 2011, si confruntandu-se cu o serie de procese, inclusiv unul pentru relatii sexuale contracost cu o prostituata minora, el a inregistrat o revenire spectaculoasa promitand sa scada impozitele si chiar sa ramburseze o taxa funciara nepopulara introdusa de catre Monti.
"Este un rezultat extraordinar", care arata ca "cei care credeau ca Berlusconi este terminat trebuie sa se mai gandeasca", si-a exprimat satisfactia Angelino Alfano, secretarul general al partidului lui Il Cavaliere, PdL.
Coalitia de stanga condusa de catre Pier Luigi Bersani, care obtine 29,5% din voturi, isi adjudeca majoritatea mandatelor in Camera Deputatilor (340 din cele 630 de mandate) multumita unui sistem care acorda 54% din mandate formatiunii care se claseaza pe primul loc.
Insa, in Senat, unde prima majoritatii este acordata la nivelul fiecarei regiuni in parte, rezultatele prezinta coalitiile de centru si de stanga foarte departe de o majoritate absoluta de 158 de mandate. In ceea ce priveste scorurile, stanga a obtinut 31,63% din voturi, iar dreapta 30,71%.
"Este sigur ca, daca exista o majoritate in Camera (deputatilor) si alta in Senat, nu exista Guvern", constata cu nemultumire Stefano Fassina, economistul Partidului Democrat.
Numarul modest de 17-20 de senatori prevazuti pentru tabara lui Monti nu este suficient pentru formarea unei aliante majoritare. "O tara neguvernabila, politic si tehnic cu putine solutii fondate pe aliante, aproape impracticabile si numeric insuficiente", comenteaza situatia Massimo Razzi, pentru La Repubblica. In opinia sa, singura solutie va fi revenirea la urne, fie pentru intregul Parlament, fie numai pentru Senat.
Luni, bursa de la Roma a fost pe rosu
Perspectiva degajarii unor majoritati opuse in Camera si Senat a dus luni Bursa pe rosu (-0,1%) si a sporit diferenta fata de randamentul obligatiunilor din Germania. Pietele se tem cel mai mult de o instabilitate guvernamentala in Italia, o tara aflata in recesiune, cu o datorie colosala, de peste 120% din PIB.
Privirile se indreptau luni seara spre Beppe Grillo, care ar putea obtine aproximativ 50 de mandate de senator, dar care nu este dispus sa colaboreze cu celelalte formatiuni. "Au dat faliment atat la stanga, cat si la dreapta. Pot sa duca sapte-opt luni, dar vom fi un adevarat obstacol pentru ei", a scris Grillo intr-un mesaj postat pe blog, anuntand o "stire de importanta mondiala". "Vom fi o forta extraordinara. Vom fi 110 in Parlament, dar in afara de noi vor fi milioane", continua el.
Unii dintre simpatizantii sai s-au intalnit la un restaurant, la Roma, pentru a sarbatori victoria. "Ne mandrim, din nou, ca suntem italieni", a spus unul dintre ei.
Criza si cele aproximativ 15 luni de austeritate bugetara impuse de Guvernul de tehnocrati al lui Mario Monti au influentat in mod enorm aceste alegeri. Il Professore, care se bucura de o popularitate solida dupa ce a restabilit credibilitatea Italiei, a fost afectat dur de efectele politicii sale de austeritate. Insa sustinatorii sai inca spera ca el sa fie "pivotul" unei largi coalitii care sa reuneasca dreapta si stanga.
Rata participarii la alegerile legislative de duminica si luni a fost de aproximativ 75% pentru fiecare dintre cele doua Camere ale Parlamentului.
Pe acelasi subiect: