BCE a anuntat, dupa o conferinta de urgenta a Consiliului Guvernator sustinuta duminica, ca va "implementa activ" programul de achizitii de obligatiuni pentru a combate criza datoriilor de stat, indicand ca va cumpara de pe piata secundara titluri de stat italiene si spaniole, limitand astfel efectul de contagiune.

Banca Centrala Europeana a salutat noile masuri de reducere a deficitului bugetar si de reforma economica anuntate de Italia si Spania, dar si un angajament franco-german ca Fondul de Stabilitate al UE sa preia responsabilitatea pentru achizitiile de obligatiuni odata ce va deveni operational, probabil in octombrie.

O sursa din sistemul monetar a confirmat pentru Reuters ca BCE va incepe sa cumpere obligatiuni italiene si spaniole. "Euro-sistemul va interveni foarte semnificativ pe piete si va reactiona in mod semnificativ si coeziv", a afirmat oficialul citat.

Totodata, statele G7 - SUA, Marea Britanie, Canada, Franta, Germania, Italia si Japonia - au anuntat ca vor lua masuri coordonate pe pietele valutare, deoarece "miscarile dezordonate au efecte adverse pentru stabilitatea economica si financiara".

In plus, pietele exercita tot mai multa asupra Rezervei Federale pentru a determina banca centrala americana sa dea drumul la un nou program de lichiditate, un asa-numit QE3, insa putini se asteapta la ceva spectaculos de la sedinta de politica monetara de marti.

Euro se apreciaza fata de dolar. Francul si yenul isi continua cresterea

Pe de alta parte, moneda euro s-a apreciat cu 0,3%, la 1,4313 dolari, dupa ce a atins un maxim al zilei de 1,4432 dolari.

Fata de yen, moneda unica a avansat la 112,51 yeni/euro, de la 112,16 yeni la finele sedintei de vineri, insa s-a retras ulterior si se tranzactiona luni dimineata in jurul nivelului de 111,63 yeni.

Moneda japoneza si francul elvetian, considerate active sigure in perioade de corectie, au fost propulsate de scaderile puternice inregistrate pe bursele asiatice si pe pietele de marfuri.

Euro s-a depreciat cu 0,2% fata de franc, la 1,0855 franci/euro, usor peste minimul record de 1,0719 franci atins vineri.

Aprecierea yenului si francului este insotita de amenintarea autoritatilor japoneze si elvetiene ca vor interveni puternic pentru deprecierea monedelor, a caror evolutie afecteaza sever exportatorii din cele doua tari.