Criza economica mondiala, solidaritarea cu Japonia dupa dubla catastrofa naturala si accidentul nuclear de la Fukushima, plus alegerea unui candidat pentru sefia FMI. Sunt doar cateva dintre subiectele de pe agenda reuniunii. Prioritara va fi insa o cu totul alta tema.

"Acest summit G8 este inovator pentru ca va fi consacrat cautarii unor modalitati prin care statele occidentale pot ajuta noile democratii arabe. Aceasta va fi si marea ambitie a summitului G8", a declarat Mickael Darmon, analist politic.

Si internetul devine un subiect sensibil gratie rolului jucat de retelele de socializare in declansarea revolutiilor arabe. Chit ca "vinovatii" pretuiesc modestia.

"Ar fi extrem de arogant din partea unei anume companii sa-ti revendice meritul pentru revolutiile arabe. Cred ca reteaua Facebook n-a fost nici necesara, nici suficienta pentru aceste evenimente. Necesare si suficiente au fost populatiile care au crezut cu tarie in schimbare", spune fondatorul Facebook, Mark Zuckerberg.

Peste 12.000 de politisti, jandarmi si militari securizeaza zona. Statiunea a capatat alura unei tabere militare. Nici macar localnicii nu se mai pot misca prin Deauville fara ecuson. Din dispozitiv fac parte o drona, 30 de elicoptere, baterii de rachete sol-aer si mai multe vase ale marinei franceze.

Pentru Nicolas Sarkozy, summitul este o buna ocazie de a-si reafirma statura de lider voluntar si om de actiune cu mai putin de un an inaintea alegerilor prezidentiale. Iar farmecul sotiei nu poate decit sa-l ajute sa para mult mai popular. Carla Bruni Sarkozy s-a afisat zambitoare intr-o rochie alba si larga, care ii trada sarcina.