Strainii mai curajosi isi convertesc valuta in lei pentru a profita de dobanzile de 5-6 la suta, mult mai mari fata de cele la euro.

Vorbim despre cetateni din alte tari europene care vin cu banii in Romania. Strainii sunt totusi prudenti si nu depun toti banii la o singura banca, ci fac depozite de 100 de mii de euro, adica plafonul maxim pe care Fondul de Garantare il acorda in cazul in care banca da faliment.

Dobanzile la depozitele bancare din Romania, si in lei si in valuta, sunt mult mai mari decat cele din zona euro.

Seful unei banci din Romania spune ca: „Sunt multi clienti straini care si-au adus banii la noi. Decat sa primeasca o dobanda de 0,5% pe an in Germania, prefera sa plaseze banii aici cu 2,5-3% pe an. Romania este perceputa ca o tara stabila."

Banii care intra in Romania reprezinta insa o problema pentru Banca Nationala, care este nevoita sa vegheze.

"Daca am fi lasat un curs total liber, probabil ca miscarea lui s-ar fi dus intre 4 si 5 lei ca sa atenueze, sa acomodeze aceste intrari si iesiri de capitaluri", a explicat Mugur Isarescu, guvernatorul BNR.

Chiar daca dobanzile la depozite sunt in scadere, analistii spun ca vor ramane mai mari decat cele din vest pentru inca un an sau doi.

Odata cu venirea crizei, bancile-mama din strainatate ale bancilor romanesti au taiat robinetul imprumurilor catre sucursalele romanesti. Asa ca pentru a face rost de finantare, bancile din Romania ofera pentru depozitele in euro dobanzi mai mari decat in vest.