Legea cu care Boris Johnson pune în pericol acordurile încheiate cu UE și riscă să reaprindă conflictul între republicani și unionişti în Irlanda de Nord
Marea Britanie se pregătește să introducă, miercuri, un proiect legislativ care pune în pericol acordurile internaționale încheiate cu Bruxelles-ul, înainte de ieșirea din Uniunea Europeană.
Mișcarea este văzută de mulți experți drept una ilegală, care subminează șansele unui acord comercial cu Uniunea Europeană.
Mai mult, ar putea compromite procesul de pace din Irlanda de Nord, singurul loc unde Uniunea are graniță terestră cu
Marea Britanie.
Legea pe care o propune premierul britanic Boris Johnson are potențialul de a slăbi controalele vamale dintre Marea Britanie și Irlanda de Nord, în detrimentul protocoalelor deja stabilite cu Uniunea Europeană. Asta ar putea duce la apariția unei așa-numite granițe “dure” între Irlanda de Nord și Republica Irlanda, într-o regiune unde în ultimele decenii nu au existat controale de frontieră. Oficialii europeni i-au transmis un avertisment fără echivoc lui Boris Johnson,
David Sassoli, președintele Parlamentului European: “Ne așteptăm ca Marea Britanie să-și onoreze angajamentele pe care le-a negociat și le-a semnat anul trecut, mai ales cu privire la drepturile cetățenilor și la Irlanda de Nord. Orice încercare a Regatului de a submina acordul ar avea consecințe grave.”
Și de o parte, și de alta a graniței, localnicii nu privesc cu ochi buni măsurile anunțate de guvernul de la Londra. Dincolo de problemele economice care ar apărea din cauza unor controale stricte la frontieră, experții și politicienii spun că incertitudinea ar putea duce la un nou val de violențe între naționaliști și unioniști.
Michelle O’Neill, Northern Ireland Deputy First Minister: “E o situație prea serioasă ca să ne jucăm cu așa ceva, e vorba despre viețile noastre, ale oamenilor care trăiesc în Nord. E vorba de protejarea acordurilor pe care le avem, nu voi sta degeaba în timp ce guvernul britanic se poartă într-un mod necinstit și se joacă cu interesele noastre.”
Pe de altă parte, unioniștii - aliați tradiționali ai Londrei - susțin nouă propunere legislativă.
Christopher Salford, Partidul Democrat Unionist: “Partidul nostru se opune acestui protocol (cu UE, n.r.). Ne va distruge economia pentru că ne ține departe de cea mai mare piață a noastră, Marea Britanie.”
În guvernul Irlandei de Nord, în care se regăsesc principalele facțiuni politice, nervii sunt deja întinși la maximum.
Daniel McCrossan, SDLP Member of the Legislative Assembly: “Boris Johnson este un bufon nepriceput în care nu putem avea încredere atunci când vine vorba de afacerile acestei regiuni. Va intra în istorie drept premierul care a ignorat Irlanda de Nord.”
La sud de graniță, în Irlanda, ministrul de Externe a criticat atitudinea lui Boris Johnson și aparenta nerespectare a acordurilor internaționale.
Ieșirea Regatului din Uniunea Europeană a lovit economia Irlandei mai mult decât orice alt stat european. Fără un acord funcțional, singura certitudine rămâne incertitudinea, căreia i se adaugă riscul apariției unor noi violențe.
Pe acelasi subiect: