Ministerul Finantelor a mai decis, pe langa scutirea de la plata impozitelor pentru cei saraci, si majorarea taxelor pentru cei cu castiguri foarte mari, scrie Business Insider.

„Aceasta este o veste buna pentru majoritatea locuitorilor, in special pentru cei din cu venituri mici si medii”, spune Yi Xianrong, expert financiar la Academia de Studii Sociale a Chinei.

Facilitatea fiscala va fi ca o gura de oxigen pentru consumatorii care se lupta cu inflatia ridicata, indicator care a atins o rata anuala de 6,5% luna trecuta si care macina bugetele familiilor.

Dupa reforma din domeniul taxelor, care a fost vizibil corectata, dupa un val de proteste online fata de propunerile initiale ale guvernului, doar 8% dintre chinezi vor mai plati impozit pe venit, potrivit lui Wang Jianfan, director adjunct in cadrul Ministerului de Finante de la Beijing.

Ca majoritatea statelor dezvoltate, China se bazeaza foarte putin pe impozitul pe venit, care este greu de colectat, pentru a-si spori veniturile la buget. Anul trecut, incasarile din aceasta taxa au crescut cu doar 6,6%. In aceste conditii, guvernul merge mai degraba pe taxarea sectorului de afaceri, care este mai usor de monitorizat.

China sfideaza criza. Crestere economica de 9,5% in trimestrul al doilea

Majorarea plafonului de la care se percepe impozitul pe venit va cauza pierderi de 25 de miliarde de dolari in bugetul statului, suma care, potrivit Ministerului de Finante, “nu este o problema” pentru finantele Chinei.

“Sistemul fiscal al Chinei este foarte puternic”, spune consultantul fiscal Arthur Kroeber, care adauga ca, pentru acest an, guvernul estimeaza un deficit bugetar sub 2%.

In schimbul celor 25 de miliarde de dolari pe care le pierde, guvernul primeste bunavointa consumatorilor de rand, care sunt din ce in ce mai preocupati de cresterea continua a preturilor la alimente.

“Daca puterea de cumparare a oamenilor creste, acest lucru este bun si pentru stabilitatea sociala”, a mai spus Yi Xianrong.

Venitul gospodariilor a scazut in ultimii ani ca procent din PIB, dar este putin probabil ca noile facilitati fiscale sa inverseze trendul, in conditiile in care impozitul pe venit joaca un rol minor in economia Chinei, avertizeaza Kroeber.

Citeste si:

Cum salveaza chinezii Europa: o cumpara bucata cu bucata

Drama unei tari suprapopulate. “Copiii ilegali” din China, confiscati si dati spre adoptie pentru 5.000 de dolari

Moare si ultima speranta. Cata putere mai are China sa salveze lumea