Comisar european: "Este putin probabil un aflux de romani si bulgari in UE dupa ridicarea restrictiilor. Trei milioane locuiesc deja in state membre"
Comisarul european pentru munca, Laszlo Andor, considera ca este putin probabil sa fie un aflux de romani si bulgari dupa ridicarea restrictiilor pe piata muncii pentru acestia in toate statele UE.
"De astazi, cetatenii bulgari si romani iși pot exercita deplin dreptul de a lucra in toate statele UE fara un permis de munca. De fapt, bulgarii si romanii puteau deja sa lucreze liber, fara restrictii, in 19 state si s-au bucurat de dreptul de a calatori si a sta in toate statele membre, de cand s-au alaturat UE, in 2007. Ca rezultat, sunt peste 3 milioane de persoane din Bulgaria si Romania care locuiesc in alte state membre si este putin probabil ca se va inregistra un aflux dupa ridicarea restrictiilor pentru muncitorii romani si bulgari”, a subliniat comisarul european Laszlo Andor, intr-un comunicat dat publicitatii miercuri.
Laszlo Andor apreciaza ca libera circulatie este dreptul pe care oamenii il asociaza cel mai des cu cetatenia europeana.
El arata ca ridicarea restrictiilor pentru bulgari si romani vine intr-un moment in care somajul este mare si se fac reduceri bugetare in multe state europene.
"In vremuri grele, cetatenii UE mobili sunt mult prea des o tinta facila, uneori se spune despre ei ca iau slujbele de la localnici sau, din contra, ca nu lucreaza si abuzeaza de beneficiile sociale. De fapt, studiile au aratat constant beneficiile liberei circulatii a muncitorilor pentru economiile tarilor-gazda", arata comisarul european.
"Comisia recunoaște ca pot fi probleme la nivel local create de un aflux brusc de persoane din alte state UE intr-un anumit oras sau o regiune. De exemplu, se pot exercita presiuni asupra educatiei, domeniului locuintelor si serviciilor sociale. Solutia este sa se rezolve problemele precise - nu sa se impuna bariere pentru aceste persoane. Statele membre pot folosi Fondul Social European (peste 10 miliarde de euro anual) pentru a face fata unora dintre aceste probleme locale. De la 1 ianuarie, fiecare stat membru ar trebui sa cheltuiasca cel putin 20% din fondurile acesta pentru promovarea incluziunii sociale si pentru combaterea saraciei", continua Laszlo Andor.
El mentioneaza ca UE a implementat reguli pentru a facilita circulatia libera a muncitorilor, pentru a se asigura ca acestia sunt protejati impotriva exploatarii, dar si ca tarile gazda sunt protejate fata de eventualele abuzuri ale sistemelor lor de protectie sociala.
"Este esential ca statele membre sa consolideze legislatiile nationale, mai ales prin inspectorii muncii, pentru a impiedica discriminarea sau exploatarea persoanelor din alte state UE. De exemplu, trebuie sa se asigure ca regulile legate de salariul minim sunt aplicate si ca lucratorii din alte state UE nu actioneaza pe piata neagra", subliniaza totodata comisarul european.
El isi exprima convingerea ca facilitarea liberei circulatii poate avea un rol in combaterea somajului si in diminuarea diferentelor dintre diverse state UE.
Restrictiile pe piata muncii pentru romani si bulgari sunt ridicate in toate tarile UE, de la 1 ianuarie 2014, pe fondul temerilor ca va exista un val de imigranti din Romania si Bulgaria care vor "abuza" de beneficiile sistemelor sociale din tari precum Marea Britanie sau Germania.
La 7 ani de la aderarea Romaniei si Bulgariei la UE, Austria, Germania, Olanda, Belgia, Luxemburg, Franta, Malta si Marea Britanie ridica restrictiile pe piata muncii impuse muncitorilor din cele doua tari. La cele opt se adauga si Spania, care in decembrie 2012 a primit acordul Comisiei Europene pentru a reintroduce restrictiile doar pentru muncitorii romani, din cauza crizei economice si financiare.
Potrivit Acordului asupra liberei circulatii a persoanelor dintre Elvetia si UE, Berna poate mentine restrictiile pentru romani si bulgari pana la 31 mai 2019. Momentul a fost precedat insa de dispute aprinse si temeri ale unor tari, in frunte cu Marea Britanie, in legatura cu impactul pe care ridicarea restrictiilor il va avea pentru piata muncii din aceste tari, dupa experienta "instalatorului polonez".