Pustiul crede ca Grecia ar trebui sa paraseasca zona euro si sa revina la drahma, moneda de dinainte de 2001. Daca grecii vor aduce euro la banci, guvernul elen va putea sa inceapa sa isi plateasca datoriile. Pe de alta parte, spune Hermans, grecii nu isi doresc sa renunte la euro, pentru ca sunt constienti ca drahma lor se va devaloriza foarte mult. Ce nu realizeaza ei insa, spune pustiul, este ca daca vor continua sa tina cu dintii de moneda unica vor fi sanctionati sever din punct de vedere financiar. 

Jurre Hermans si-a expus teoria intr-un desen de o pagina in care euro sunt comparati cu o pizza din care fiecare creditor primeste cate o felie. De aici si numele: planul euro-pizza.

Competitia a fost lansata in octombrie de Simion Wolfson, omul din spatele lantului de aprovizionare Next, in incercarea de a gasi solutii pentru rezolvarea crizei din zona euro.

Pentru aceasta aplicatie, Jurre Hermans a primit 100 de euro, cu toate ca nu a intrat in finala. Finalistii insa au obtinut 10.000 de euro pentru a-si continua cercetarile. Termenul limita.

Julius Hermans, tatal baiatului, a declarat ca este mandru de fiul sau care se gandeste la problemele cu care se confrunta lumea si, mai mult, vine si cu solutii pentru rezolvarea lor. 

La 11 ani, Jurre Hermans e decis totusi sa nu devina economist. E mai degraba o pasiune. Vrea ca jobul lui sa fie de director la gradina zoologica pentru ca iubeste foarte mult animalele.

Cum vad economistii iesirea Greciei din zona euro

Plecarea Greciei "nu ar fi neaparat fatala, dar nu este deloc atractiva", a declarat Patrick Honohan, membru in Consiliul Guvernatorilor Bancii Centrale Europene, potrivit Bloomberg.

Iesirea Greciei din zona euro este posibila din punct de vedere tehnic, dar ar aduce daune monedei euro, a adaugat el. 

La randul sau, ministrul german al Finantelor, Wolfgang Schaeuble, a reiterat, intr-un interviu acordat Suddeutsche Zeitung, ca statele UE care vor ca Grecia sa respecte masurile de austeritate nu pot forta statul sa stea in zona euro.

Der Spiegel, una dintre cele mai importante publicatii europene, deschide editia de luni cu un material intitulat "Acropole, adio - de ce ar trebui ca Grecia sa paraseasca euro".  Printre principalele puncte subliniate de Der Spiegel este posiblitatea ca UE sa continue sa finanteze Grecia chiar si in cazul plecarii statului din zona euro. 

Comisia Europeana nu ia in calcul relaxarea conditiilor din acordul cu Grecia, a declarat duminica purtatorul de cuvant al CE Amadeu Altafaj, dezmintind o stire transmisa anterior de Real News Atena.  Totodata, oficialii bancilor centrale din Europa discuta posibilitatea iesirii Greciei din zona euro si strategii pentru a face fata consecintelor, a declarat vineri Per Jansson, viceguvernator al bancii centrale a Suediei. 

Comisarul european pentru Economie si Politica Monetara, Olli Rehn, a declarat ca zona euro este mai rezistenta decat acum doi ani la o posibila plecare a Greciei. 

"Cred in continuare ca Grecia poate ramane in zona euro si poate gasi o modalitate de a se asigura ca-si va respecta angajamentele. Ar fi mult mai rau pentru Grecia si pentru cetatenii ei, in special pentru cei mai saraci, decat pentru restul Europei. Si Europa ar suferi, dar Grecia ar suferi mai mult", considera Rehn. 

Guvernul de la Atena ar ramane fara bani la inceputul luni iulie daca creditorii externi ar hotari sa nu distribuie urmatoarea transa din programul de finantare externa, potrivit unui raport prezentat saptamana trecuta de Bank of America Merrill Lynch.