Criticat pentru ca vinde iluzii propriului popor, Guvernul de la Atena este pregatit sa se supuna din nou vointei populare intr-o noua runda de alegeri, care sa-l confirme, in ciuda situatiei intrarii iminente in incapacitate de plata, din cauza blocarii imprumutului extern.

"Cei care isi imagineaza ca actualul guvern este o paranteza... gresesc; poporul a votat si, daca este necesar, o va face din nou", a declarat ministrul de Interne, Nikos Voutsis, in timpul unei dezbateri aprinse in Parlament asupra decretului privind transferul fondurilor organismelor publice la Banca Greciei, o masura adoptata pentru a contracara penuria finantelor publice, noteaza France Presse, preluata de Agerpres.

Partidele de opozitie, in special dreapta Noua Democratie si socialistii PASOK, au calificat decretul ca "anticonstitutional" si au acuzat guvernul ca taraganeaza negocierile cu creditorii, cu riscul de a aduce vistieria statului "in impas".

Nikos Filis, purtator de cuvant al grupului parlamentar al stangii radicale Syriza, la putere de trei luni si care inca se bucura de o mare popularitate, a dat asigurari ca "guvernul nu doreste alegeri anticipate sau referendum".

"Ne dorim un compromis cu creditorii asupra problemelor economiei, dar in cazul in care opozitia cere legitimitatea acestui acord de catre popor, nu ne temem (de alegeri)", a subliniat el.

Grecia nu s-a apropiat nici la intalnirea ministrilor de Finante din Eurogroup, de vineri, de la Riga, de un acord cu zona euro pentru deblocarea finantarii din imprumutul extern, unul dintre participantii la discutii afirmand ca intalnirea a fost ”un esec total de comunicare”, potrivit EUObserver.

Potrivit publicatiei, ministrul grec de Finante, Yanis Varoufakis, a fost tinta criticilor ministrilor reuniti la Riga, intalnire care s-a incheiat din nou fara un acord pe pachetul elen de reforme economice, care ar debloca o finantare de 7,2 miliarde de euro din pachetul de ajutor financiar, bani de care Grecia are nevoie ca de aer.

Grecia risca sa ramana fara bani si sa nu-si mai poata plati datoriile pe care trebuie sa le achite FMI in mai si iunie, in lipsa unei finantari suplimentare din partea creditorilor externi. In aceste conditii, guvernul elen a emis luni un ordin prin care obliga institutiile statului sa isi transfere rezervele de numerar la banca centrala.

Decizia de a confisca, practic, rezervele de numerar depozitate in prezent la bancile comerciale ar putea aduce guvernului circa 2 miliarde de euro, au declarat doua persoane apropiate situatiei.