Intrebati ce ar alege intre aderarea Republicii Moldova la Uniunea Europeana sau la Uniunea Vamala, 50 la suta dintre cei chestionati au ales a doua optiune, in timp ce 32 la suta au declarat ca ar prefera aderarea tarii lor la UE.

Tratatul care prevede constituirea Uniunii Economice Eurasiatice, numita si Uniunea Vamala, a intrat in vigoare la 1 ianuarie 2015. Noua organizatie internationala include Rusia, Armenia, Belarus si Kazahstan. Kirgizstanul urmeaza sa adere in mai.

Uniunea Eurasiatica isi propune sa unifice economiile si monedele fostelor tari sovietice si sa adopte politici comune in ceea ce priveste migratia si regimul vizelor.

Este un proiect al presedintelui rus Vladimir Putin, care a vorbit pentru prima data despre o astfel de uniune, sustinand ca un bloc economic format din fostele state sovietice ar ajuta la reducerea dezechilibrelor globale si ar duce la o integrare dincolo de “Marea Europa”.

Inca din 2011, presedintele kazah, Nursultan Nazarbayev, a cerut partenerilor sai sa reduca folosirea dolarului in schimburile comerciale si sa utilizeze mai mult monedele nationale, ceea ce va duce, la un moment dat, si la adoptarea unei monede comune a celei mai noi uniuni economice.

Totodata, sondajul arata ca Partidul Socialistilor din Republica Moldova (PSRM) conduce in preferintele alegatorilor cu 16 la suta, urmat de Partidul Comunistilor (PCRM) cu 11,3 la suta, Partidul Liberal (PL) cu 11,1 la suta si Partidul Liberal Democrat (PLDM) cu 7,1 la suta.

Peste 75 la suta dintre cetateni considera ca tara merge intr-o directie gresita, arata sondajul, care constata ca populatia Republicii Moldova devine tot mai ingrijorata de situatia din regiune, avand in vedere tensiunile din estul Ucrainei. Potrivit rezultatelor BOP, 20 la suta dintre moldoveni sunt ingrijorati de posibilitatea izbucnirii unui razboi in zona.

"Procentul este destul de mare, daca se compara cu barometrul din urma cu doi ani, cand nu exista aceasta teama", a explicat directorul Institutului de Politici Publice, Arcadie Barbarosie.

Rezultatele sondajului realizat de catre Institutul de Politici Publice si CBS-AXA si finantat de Fundatia Soros Moldova arata totusi ca cea mai mare ingrijorare a moldovenilor o reprezinta preturile. In topul temerilor urmeaza saracia, viitorul copiilor, somajul si coruptia.

Sondajul a fost realizat in perioada 28 martie - 7 aprilie, in 85 de localitati, pe un esantion de 1.104 persoane. Marja de eroare este de plus sau minus 3 la suta.