Japonia face aluzie la stilul de viata al italienilor: "Niponii sunt fericiti daca au economii mari cand mor, italienii cheltuiesc tot"
Colosseum
Economisirea este un obicei national pentru japonezi, care considera ca au avut o viata fericita daca au economii cat mai ridicate cand mor, spre deosebire de italieni, care cheltuiesc fara limite, a declarat, luni, ministrul de Finante al Japoniei, Taro Aso, citat de Wall Street Journal.
"Italienii gandesc ca este bine sa nu ai deloc economii cand mori. Daca spun asa ceva, multi ar considera ca este discriminare impotriva Italiei. Dar daca-mi intreb prietenii italieni despre acest subiect, sunt sigur ca vor spune: «Pentru ce economisiti bani?»", a afirmat Taro Aso la o sedinta a comisiei pentru buget a parlamentului de la Tokyo.
Declaratia ministrului privind obiceiurile financiare ale italienilor a urmat interventiei unui parlamentar, care a afirmat ca populatia varstnica a Japoniei este responsabila de activitatea redusa a pietei financiare. O mare parte din activele financiare ale populatiei sunt detinute de persoane de peste 55 de ani, iar acestia nu fac altceva decat sa imprumute banii guvernului nipon.
Guvernul incearca sa incurajeze, prin taxe, un transfer al averii catre generatiile mai tinere, insa ministrul afirma ca s-a ajuns intr-o incurcatura din cauza predispozitiei populatiei pentru economisire.
"Nu stim daca nu au pe ce cheltui banii sau reflecta ingrijorare privind viitorul. Japonezii tind sa considere ca au avut o viata fericita daca economiile lor ating nivelul maxim cand mor. Intr-o anumita masura, trebuie sa luam in calcul la formularea politicilor faptul ca au un mod complet diferit de a gandi", a precizat ministrul nipon pentru WSJ, preluata de Mediafax.
In timp ce in Japonia populatia economiseste, guvernul are cel mai ridicat grad de indatorare din randul tarilor industrializate, de aproape 230% din PIB. Statul japonez depinde de imprumuturi pentru finantarea a aproximativ jumatate din cheltuielile bugetare anuale.
Italia inregistreaza un nivel estimat pentru acest an la 125% din PIB.
Pe acelasi subiect: