Cat pierde Marea Britanie in cazul unui colaps financiar al Romei
Autoritatile europene sunt in alerta. Temerile analistilor se materializeaza pe zi ce trece, iar dupa Grecia, Italia se confrunta acum cu mari probleme. Nici dupa ce s-au intalnit de urgenta la Bruxelles, ministrii Finantelor din zona euro nu au reusit sa ajunga la o intelegere in ceea ce priveste sprijinirea tarilor care nu-si pot refinanta datoriile publice uriase. In schimb, britanicii au calculat deja cat i-ar costa daca Italia ar intra in incapacitate de plata.
Cancelarul german Angela Merkel a pus punctul pe i: Italia trebuie sa implementeze masuri drastice de austeritate. Astfel, ar putea avea soarta Greciei. In schimb, autoritatile de aici sunt mai mult decat pasive si refuza sa accepte situatia: Italia are o datorie de 1.800 de milioane de dolari, ce creste rapid. Dovada este faptul ca Franco Frattini, ministrul de Externe, spune, in La Repubblica, faptul ca Italia nu este Spania, Irlanda sau Grecia si ca atacul este pur speculativ. In plus, statul este solid din punct de vedere financiar.
Efect de domino
Daca Italia ar intra in incapacitate de plata, restul tarilor europene ar fi lovite pe rand. Si asta pentru ca vorbim despre a treia economie a Europei, potrivit Daily Mail.
Britanicii au calculat deja la cat s-ar ridica factura unei crize ce ar destabiliza Italia. Astfel, Bank of England spune ca pierderile s-ar ridica la 43 de miliarde de lire sterline. Bancile locale si fondurile de investitii au putea pierde 7,9 miliarde de lire daca statul nu isi va putea rambursa datoriile si alte 5,7 miliarde de lire daca sistemul financiar va intra in colaps.
Daca firmele italiene vor intra in spirala datoriilor imposibil de refinantat, factura va mai creste cu 29,2 miliarde de lire sterline.
Insa britanicii de rand nu sunt dornici sa "puna umarul" la salvarea unei alte tari europene, dupa ce au contribuit cu 12,5 miliarde de dolari la mentinerea pe linia de plutire a Greciei, Irlandei si Portugaliei. In plus, autoritatile au refuzat deja sa participe la cel de-al doilea pachet de refinantare a datoriei publice.
Citeste si:
BVB si bursele internationale, la pamant. Cum au fost afectate de seismul financiar din Italia
Cresc ratele pe toate planurile. Francul, la un nou maxim istoric, euro, la cel mai mare nivel din 2011. VIDEO