Potrivit proiectului israelian, gazoductul ar urma sa ajunga in Cipru si de acolo in Grecia si Italia.

Propunerea a fost facuta de ministerul Energiei din Israel, Silvan Shalom, ministrilor Energiei din statele mediteraneene din zona euro, cu care s-a intalnit la Roma saptamana trecuta, au relatat postul israelian Channel 2 si publicatia The Times of Israel.

Proiectul ar necesita o investitie de mai multe miliarde de euro din partea Europei pentru constructia conductei pe sub Marea Mediterana.

Potrivit presei, Cipru, Grecia si Italia sustin propunerea, iar Israelul urmeaza sa faca o prezentare oficiala a proiectului autoritatilor de la Bruxelles, in urmatoarele trei saptamani.

In 2009, Israelul a descoperit rezerve importante de gaze in largul coastelor sale mediteraneene, iar in 2013 a inceput exploatarea zacamantului Tamar, cu rezerve estimate de peste 300 de miliarde de metri cubi.

In afara zacamantului Tamar, la 47 de kilometri de acesta, a fost descoperit un alt zacamant, Leviathan, cel mai mare din Marea Mediterana, cu rezerve estimate de peste 600 de miliarde de metri cubi, care ar urma sa intre in exploatare in 2016.

Potrivit Novinite, un site din Azerbaidjan a relatat pe de alta parte ca proiectul israelian de constructie a conductei de gaze pe sub Mediterana ar "omori" coridorul sudic de gaze, prevazut sa tranzporte gaze azere in Europa.