Oficialii britanici si cei irlandezi ai Biroului pentru Imigrare fac deja schimb de informatii in privinta vizitatorilor straini ce traverseaza aeroporturile si porturile maritime. Impartasirea unor asemenea informatii de la punctele de intrare in cele doua state face parte din strategia de a se opune terorismului si crimei organizate.

 “Este clar in interesul ambelor state sa coopereze cat de mult posibil in aceste privinte. Aceasta abordare a fost adoptata de ambele jurisdictii cu cativa ani in urma, inclusiv introducerea noilor acorduri de a distribui reciproc informatii despre pasagerii care intra in cele doua tari, pentru a consolida integritatea zonei comune de calatorie”, a declarat un purtator de cuvant al Ministerului de Justitie din Irlanda.

Desi, in cadrul referendumului din luna iunie, 52% din cetatenii Marii Britanii au votat in favoarea Brexitului, 56% din cei care au votat in Irlanda de Nord au fost pentru ramanerea statului britanic in Blocul comunitar.

Partidele nationaliste irlandeze se opun Brexitului, pentru ca acesta ar putea submina un acord de pace semnat in anul 1998, ar reintroduce controalele la frontierele cu Irlanda si ar elimina finantarile din partea Uniunii Europene.