• 1 EUR Euro RON
  • 1 USD USD RON
  • 1 GBP GBP RON
  • 1 CHF CHF RON
Iranul a trimis o maimuta in Spatiu. SUA: S-a incalcat rezolutia ONU

Iranul a trimis o maimuta in Spatiu. SUA: S-a incalcat rezolutia ONU 

Iranul a trimis in Spatiu o maimuta, la bordul capsulei Pisgham (Pionier), la o altitudine de 120 de km. A recuperat-o vie si sanatoasa, luni, dupa aterizarea vehiculului, a anuntat postul in limba araba al televiziunii iraniene, Al-Alam, citand Ministerul Apararii din aceasta tara, informeaza AFP.

Statele Unite au prevenit luni ca Iranul, daca a reusit asa cum sustine sa trimita o maimuta in Spatiu, a incalcat o rezolutie ONU ce condamna programul sau balistic. "Am vazut imagini cu aceasta sarmana maimuta ce era pregatita pentru plecarea in Spatiu. Nu avem nicun fel de a confirma intr-un mod sau altul ceea se s-a intamplat cu aceasta ea", s-a amuzat initial purtatoarea de cuvant a Departamentului de Stat, Victoria Nuland. Ea a amintit "preocuparile foarte bine cunoscute" ale SUA fata de "dezvoltarea de catre Iran a tehnologiilor pentru lansarea rachetelor in spatiu". Nuland a reafirmat ca "rezolutia 1929 a Consiliului de Securitate al ONU interzice Iranului sa realizeze orice activitate legata de rachetele balistice capabila sa transporte arme nucleare".

Autoritatile de la Teheran au anuntat la jumatatea lunii ianuarie ca vor sa trimita o maimuta in Spatiu, la inceputul lui februarie, in cadrul seriei de evenimente care celebreaza cea de-a 34-a aniversare a Revolutiei islamice (1979). Aceasta lansare era prezentata ca fiind o prima etapa din programul spatial iranian, care vizeaza trimiterea "unui om in Spatiu intr-un interval de cinci pana la opt ani". 

Proiectul a vizat trimiterea unei maimute (macac) la o altitudine de 120 de km, pentru un zbor balistic suborbital de circa 20 de minute, la bordul unei capsule de 285 de kilograme, lansata de o racheta Kavoshgar-5, transmite Mediafax.  Iranul a lansat deja trei sateliti, in 2009, dar si o capsula in care se aflau un sobolan, broaste testoase si insecte, in februarie 2010.


29 ianuarie 2013 08:00
Modifică setările cookies