NBG este a doua mare banca din Grecia, dupa Alpha Bank, care a reusit sa se recapitalizeze fara sa ajunga sub controlul Fondului Elen de Stabilitate Financiara (EFSF), institutie care este finantata prin programul de salvare convenit cu UE si FMI.

NBG a anuntat ca a atras de la investitorii privati 10,8% din fondurile necesare pentru acoperirea deficitului de capital de 9,65 miliarde de euro.

Cele mai mari patru banci din Grecia, intre care si NBG, au nevoie de 27,5 miliarde de euro, din cauza pierderilor provocate de restructurarea datoriilor Greciei si de creditele neperformante.

In cadrul planului de recapitalizare convenit de Grecia cu UE si FMI, bancile trebuie sa atraga cel putin 10% din fondurile necesare de la investitorii din piata, pentru a ramane in proprietate privata. Restul fondurilor vor proveni de la UE si FMI, prin intermediul EFSF.

Luna trecuta, Alpha Bank a atras de pe piata 12% din necesarul de capital. Piraeus Bank, care efectueaza la randul ei o emisiune de drepturi de preemtiune, este asteptata sa atinga pragul de 10%. EFG Eurobank a optat sa fie recapitalizata de EFSF.

Cele patru institutii financiare elene sunt prezente si pe piata din Romania.