Principalele elemente responsabile pentru revenirea inflatiei in teritoriu pozitiv in octombrie au fost preturile la alimente, alcool si tigari, care au consemnat o crestere de 1,5%, comparativ cu un avans de 1,4% in septembrie, precum si la servicii, care au consemnat o crestere anuala de 1,3%, mai mare decat cresterea de 1,2% inregistrata in luna trcuta.

In schimb, cele mai mari scaderi de preturi s-au inregistrat la energie, cu un declin anual de 8,7%, comparativ cu o scadere de 8,9% inregistrata in septembrie.  

Separat, Eurostat a anuntat ca rata somajului in zona euro a coborat pana la 10,8% luna trecuta, cel mai scazut nivel inregistrat de la inceputul anului 2012, in timp ce in UE a scazut pana la 9,3%.

In randul statelor membre, cele mai ridicate rate ale somajului se inregistreaza in Grecia (25% in iulie) si Spania (21,6%). La polul opus se situeaza Germania, cu o rata a somajului de 4,5%, si Cehia (4,8%).

Romania se afla sub media din UE, cu o rata a somajului de 6,8%.  

Zilele trecute, economistul-sef al BCE, Peter Praet, a anuntat ca va examina toate mijloacele necesare pentru a relansa cresterea preturilor in zona euro in conditiile in care obiectivul BCE este o crestere a preturilor de sub 2%.  

In septembrie 2015, un numar de 17 dintre cele 28 de state membre ale UE au inregistrat o inflatie negativa, iar Romania a avut a doua inflatie negativa din UE.