Senzatia Bundesligii si chiar a fotbalului european are in spate si niste cifre uimitoare. Lotul cu care a demolat Bayern chiar pe Allianz Arena costa mai putin decat al Stelei, daca e sa ne raportam la campionatul Romaniei si are o medie de varsta impresionanta, de doar 22 de ani.

Rolul major in revolutia de pe Westfallen l-a avut antrenorul Jurgen Klopp, care a dat credit tinerilor si a avut grija de finantele clubului, construind o echipa cu bani foarte putini. Grija pentru economie vine din faptul ca Borussia a fost in pragul falimentului in 2005.

Primul semn al problemelor a aparut in 2002, cand au trebuit sa vanda celebrul stadion Westfallen unui fond de investitii in imobiliare, iar in 2005, dupa o serie de achizitii scumpe si cu salarii foarte mari, in stilul care au dus la falimentul lui Leeds United.

Pierderea de 55 milioane € din 2005 a fost aproape sa ingenuncheze Borussia, dar liderul actual al Bundesligii a reusit in ultimul moment sa evite intrarea in administrare financiara. Klopp este antiteza antrenorului-superstar, tip Mourinho. Este neingrijit, stangaci (si-a spart ochelarii din greseala la unul dintre goluri), este asemanat cu personajul Beeker din papusile Muppets, dar cu un ochi fenomenal pentru jucatori si o organizare impecabila a jocului. Bayern a avut 70% posesie in derby, dar Klopp a stiut ce sa faca cu acei 30% la dispozitie.

Viteza uimitoare si entuziasmul in joc, datorat in mare parte tineretii, cu care Dortmundul a incantat fanii Bundesligii intreg sezonul au fost prezente si pe Allianz Arena. Primul 11 din meciul cu Bayern costa doar 18,15 milioane €:

Daca ar fi sa nu luam ca punct de plecare primul 11 din meciul cu Bayern si i-am introduce si pe cei doi jucatori esentiali din acest sezon, suma totala ar scadea, pentru ca portarul Weidenfeller (30 ani) a venit gratis, iar atacantul Kagawa (21 ani) a costat doar 350.000 €.

Desi adversara din derby-ul campionatului din acest week-end, Bayern Munchen, este cunoscuta si pentru produsele de top ale academiei de juniori, campioana Germaniei a si investit masiv in jucatori, trei dintre titulari costa mai mult decat intreg lotul Borussiei.

Marile puteri financiare ale fotbalului european au pus deja ochii pe jucatorii Borussiei, cu Sahin, Gotze, Subotic si Hummels in prim-plan. "Copiii" lui Klopp au contracte semnate in general pana in 2014, dar sumele mari care se vor arunca pe piata transferurilor in vara vor pune la grea incercare loialitatea jucatorilor, dar si rezistenta lui Klopp si a managerului general Zorc, pentru ca situatia financiara a Borussiei este in continuare precara.

Dupa ce a fost investita atata incredere in ei, tinerii lui Dortmund le datoreaza celor doi macar cativa ani pana sa faca trecerea la "next level", daca nu chiar s-o duca pe Borussia la "next level", la gloria pe care a cunoscut-o in finala Champions League din 1997, cand au invins intr-un meci in care nimeni nu le dadea nicio sansa marea echipa a Juventusului, probabil cea mai mare din istoria torinezilor, cu Zidane, Vieri, Del Piero, Peruzzi sau Jugovic printre titulari.