Incheierea acordului Portugaliei cu UE si FMI intarzie. De ce se opune Germania
Creditorii internationali ai Portugaliei au amanat pana la sfarsitul lunii iunie plata ultimei transe din acordul de finantare externa incheiat de stat cu UE si FMI, pentru a evita o discutie privind un nou acord pana dupa alegerile europarlamentare, din mai, potrivit Wall Street Journal.
Ministrii finantelor din zona euro, care se vor intalni marti si miercuri la Atena, vor discuta in principal despre Grecia, potrivit publicatiei americane.
Cel mai probabil, vor aproba, ultimele plati, in valoare totala de 10,1 miliarde euro, din ajutorul pentru Grecia, care vor fi distribuite pe parcursul urmatoarelor cateva luni. Discutiile privind un al treilea acord de finantare externa pentru eleni au fost amanate deja pana in aceasta vara.
Programul de bailout al Portugaliei era programat sa se incheie la 17 mai, la scurt timp inaintea alegerilor pentru Parlamentul European. Analistii anticipeaza ca partidele eurosceptice vor castiga teren.
Oficiali din ministerele de finante din zona euro au discutat saptamana trecuta situatia Portugaliei, ajunsa la finalul programului de bailout, fara sa ajunga la un consens in ceea ce priveste incheierea unui nou acord care sa faciliteze o tranzitie in conditii bune a guvernului de la Lisabona inapoi catre finantarea din piata.
"Discutia a fost un pic dezordonata", a afirmat pentru WSJ o sursa oficiala europeana, care a precizat ca Germania se opune incheierii unui nou acord cu Lisabona.
Guvernul german a incercat sa restranga discutiile privind noi acorduri de bailout pentru statele cu probleme financiare, inaintea alegerilor europarlamentare din 22-25 mai.
Purtatorul de cuvant al Comisiei Europene, Simon O'Connor, a declarat luni ca Executivul Uniunii Europene, care asigura o treime din programul de bailout de 78 miliarde euro al Portugaliei, va plati ultima transa in luna iunie. El sustine ca amanarea a fost cauzata strict de chestiuni de procedura.
"Este vorba despre birocratie, nu motive politice", a afirmat reprezentantul CE.
Un purtator de cuvant al FMI responsabil de asemenea pentru o treime din programul de finantare externa a Portugaliei a afirmat ca intarzierea a fost necesara deoarece ultima evaluare a acordului cu guvernul de la Lisabona va avea loc la finele lunii aprilie.
Fondul European de Stabilitate Financiara va plati transa care ii revine in termenul planificat, pana la 17 mai.
Intarzierea incheierii acordului nu va cauza probleme de lichiditate pentru Portugalia, care si-a asigurat deja necesarul de finantare pentru acest an.
Costul de finantare perceput de investitori pentru a imprumuta guvernul de la Lisabona a scazut puternic in ultima perioada.
Saptamana trecuta, randamentul obligatiunilor de stat portugheze cu maturitatea la 10 ani a coborat pe piata secundara, pentru scurt timp, la mai pution de 4%, aproape de minimele record inregistrate in perioada de boom de la jumatatea deceniului trecut.
CE anticipeaza ca PIB-ul Portugaliei va creste in acest an cu 0,8%.
Irlanda a incheiat anul trecut cu succes programul de bailout cu UE si FMI, fara a contracta un nou acord. Spre deosebire de situatia Irlandei, cele trei mari agentii de rating clasifica obligatiunile Portugaliei in categoria "junk", nerecomandata pentru investitii pe termen lung. Numai agentia canadiana DBRS acorda Portugaliei rating "investment grade", bancile portugheze avand astfel posibilitatea sa acceseze operatiunile de lichiditate ale Bancii Centrale Europene cu obligatiuni de stat drept colateral.
O eventuala retrogradare a ratingului Portugaliei de catre DBRS ar presupune o noua criza de finantare pentru statul iberic, scenariu care ar putea fi prevenit printr-un nou acord, chiar si de tip preventiv, cu Fondul Eurpean de Stabilitate Financiara.
Potrivit unor surse UE, citate de WSJ, majoritatea participantilor la sedinta de saptamana trecuta a ministrilor de Finante din zona euro au optat pentru un acord preventiv cu Portugalia.
"Guvernele, inclusiv cel portughez, sunt ingrijorare ca situatia economica s-ar putea schimba", a afirmat un oficial european, facand referire la o posibila crestere a preturilor la energie avand in vedere tensiunile dintre Europa si Rusia privind situatia din Ucraina.
Guvernul portughez ar dori "sa aiba optiunea" unei linii de credit preventive, chiar daca nu intentioneaza sa acceseze banii, a adaugat oficialul UE. Germania s-a opus acestei variante, deoarece ar necesita avizul Bundestagului, iar guvernul de la Berlin doreste sa evite astfel de dezbateri in urmatoarea perioada, a continuat sursa europeana.