Camera Lorzilor din parlamentul Regatului Unit a votat marţi în favoarea rămânerii ţării în piaţa unică europeană, informează Reuters.

Cu 245 de voturi pentru şi 218 împotrivă, a fost adoptat un amendament la legea de bază pentru Brexit, în sens contrar dorinţei guvernului condus de premierul Theresa May de a tăia toate legăturile politice, financiare şi legale cu Uniunea Europeană.

În ultimele săptămâni s-au înregistrat mai multe situaţii similare, când camera superioară a legislativului s-a opus intenţiilor executivului. La fel ca în celelalte cazuri, ultimul cuvânt îl are Camera Comunelor - camera inferioară a parlamentului - unde May este susţinută de majoritate.

Săptămâna trecută, Camera Lorzilor din Marea Britanie a adoptat un amendament la proiectul de lege privind Brexit-ul ce dă parlamentului puterea de a împiedica guvernul să părăsească Uniunea Europeană în absenţa unui acord cu Bruxellesul.

De asemenea, anterior, Lorzii britanici au votat în favoarea păstrării Cartei drepturilor fundamentale a Uniunii Europene în legislaţia Regatului Unit, după Brexit.

Camera superioară a legislativului a dezbătut un proiect de lege privind încetarea prevalenţei legislaţiei europene faţă de cea naţională, după retragerea Regatului Unit din UE. Un amendament susţinut de opoziţie, care susţinea păstrarea Cartei în legislaţia britanică, a fost adoptat cu 316 voturi pentru şi 245 contra.

La începutul lunii trecute, Cabinetul condus de Theresa May a suferit o altă înfrângere în Camera Lorzilor: a fost adoptat un amendament referitor la posibilitatea Marii Britanii de a rămâne în interiorul uniunii vamale după ieşirea ţării din Uniunea Europeană.

Şefa executivului britanic a declarat constant că Marea Britanie va părăsi piaţa unică şi uniunea vamală după ce va ieşi din UE, în martie anul viitor, astfel că Londra poate negocia propriile acorduri de comerţ liber. Această poziţie a adâncit divizările din interiorul Partidului Conservator şi a extins perspectiva unei înfrângeri în Camera Lorzilor, unde conservatorii nu deţin o majoritate.

Dezbaterea privind rămânerea Marii Britanii într-o uniune vamală cu UE a devenit unul dintre subiectele controversate în dosarul Brexit. O uniune vamală care stabileşte tarife externe pentru bunuri importate în UE şi permite libera circulaţie a acestora ar oferi o soluţie la problema evitării unei 'frontiere dure' între Republica Irlanda şi provincia britanică Irlanda de Nord, adaugă Reuters.

La 2 martie acest an, premierul Theresa May a dat noi asigurări că Brexit-ul nu va periclita progresele realizate pe calea păcii în provincia Irlanda de Nord şi că Marea Britanie şi Uniunea Europeană au responsabilitatea comună de a găsi o soluţie asupra modalităţii de a evita o 'frontieră dură' între provincia Irlanda de Nord şi Republica Irlanda.

Într-un discurs extrem de aşteptat susținut în martie, May a reafirmat poziţia conform căreia Marea Britanie şi UE trebuie să aibă ca obiectiv un nou tip de acord comercial după Brexit. Acordurile actuale ale UE cu Norvegia şi Canada nu pot fi un model, întrucât ele ar afecta lanţurile de furnizori şi ar face dificilă menţinerea unei graniţe deschise între provincia Irlanda de Nord şi Republica Irlanda, a adăugat ea.