Propunerea a fost adoptată cu 335 de voturi ''pentru'' şi 244 ''împotrivă''.

La încheierea examinării sale de către Camera Lorzilor, textul trebuie să revină în următoarele săptămâni în Camera Comunelor, unde deputaţii l-au votat în ianuarie şi care ar putea suprima sau modifica acest amendament stânjenitor pentru executiv.

Aceasta este cea mai recentă dintr-o serie de lovituri pe care premierul Theresa May le-a încasat în ultimele săptămâni din partea Camerei superioare a Parlamentului britanic.

Săptămâna trecută, Camera Lorzilor a votat în favoarea păstrării Cartei drepturilor fundamentale a Uniunii Europene în legislaţia Regatului Unit, după Brexit.

Camera superioară a legislativului a dezbătut un proiect de lege privind încetarea prevalenţei legislaţiei europene faţă de cea naţională, după retragerea Regatului Unit din UE. Un amendament susţinut de opoziţie, care susţinea păstrarea Cartei în legislaţia britanică, a fost adoptat cu 316 voturi pentru şi 245 contra.

Totodată, în urmă cu două săptămâni, cabinetul condus de Theresa May a suferit o altă înfrângere în Camera Lorzilor: a fost adoptat un amendament referitor la posibilitatea Marii Britanii de a rămâne în interiorul uniunii vamale după ieşirea ţării din Uniunea Europeană.

Amendamentul respectiv, adoptat cu cu 348 voturi pentru şi 225 voturi împotrivă, nu afirmă în mod explicit că Marea Britanie trebuie să ajungă la un acord cu privire la uniunea vamală.

Şefa executivului britanic a declarat constant că Marea Britanie va părăsi piaţa unică şi uniunea vamală după ce va ieşi din UE, în martie anul viitor, astfel că Londra poate negocia propriile acorduri de comerţ liber. Această poziţie a adâncit divizările din interiorul Partidului Conservator şi a extins perspectiva unei înfrângeri în Camera Lorzilor, unde conservatorii nu deţin o majoritate.

Dezbaterea privind rămânerea Marii Britanii într-o uniune vamală cu UE a devenit unul dintre subiectele controversate în dosarul Brexit. O uniune vamală care stabileşte tarife externe pentru bunuri importate în UE şi permite libera circulaţie a acestora ar oferi o soluţie la problema evitării unei 'frontiere dure' între Republica Irlanda şi provincia britanică Irlanda de Nord, adaugă Reuters.

La 2 martie acest an, premierul Theresa May a dat noi asigurări că Brexit-ul nu va periclita progresele realizate pe calea păcii în provincia Irlanda de Nord şi că Marea Britanie şi Uniunea Europeană au responsabilitatea comună de a găsi o soluţie asupra modalităţii de a evita o 'frontieră dură' între provincia Irlanda de Nord şi Republica Irlanda.

Într-un discurs extrem de aşteptat susținut luna trecută, May a reafirmat poziţia conform căreia Marea Britanie şi UE trebuie să aibă ca obiectiv un nou tip de acord comercial după Brexit. Acordurile actuale ale UE cu Norvegia şi Canada nu pot fi un model, întrucât ele ar afecta lanţurile de furnizori şi ar face dificilă menţinerea unei graniţe deschise între provincia Irlanda de Nord şi Republica Irlanda, a adăugat ea.