Regiunea protejată, cu o suprafaţă de 7,7 milioane de hectare, adăposteşte animale cum ar fi renii şi urşi polari şi a fost protejată de foraje decenii întregi.

Însă, o lege fiscală adoptată în 2017 de republicani a deschis regiunea pentru licenţe pentru petrol şi gaze, acesta fiind un pilon major al agendei preşedintelui Trump în domeniul energiei de extindere a producţiei de carburanţi fosili pe terenuri publice, scrie News.ro.

Departamentul de Interne ar putea organiza vânzarea de licenţe pentru petrol şi gaze în regiunea protejată până la sfârşitul acestui an, a declarat secretarul David Bernhardt într-o conferinţă cu reporterii.

Sondajele arată că Trump este în urma contracandidatului său democrat Joe Biden.

Dacă se va găsi petrol în regiune, producţia ar putea începe în aproximativ opt ani, iar activităţile vor dura 50 de ani, a spus Bernhardt.

Ecologiştii şi democraţii s-au luptat mult timp să blocheze dezvoltarea de platforme petroliere, a conductelor şi a drumurilor în regiunea protejată. Grupurile ecologiste afirmă că este în mod nejustificat să se facă acest lucru într-o perioadă în care preţurile sunt în scădere.

Interesul industriei în regiunea protejată din Alaska este neclar, iar mai multe bănci americane mari au anunţat recent să nu vor finanţa proiecte de petrol şi gaze în regiunea Arctică.

Guvernatorul din Alaska şi o delegaţie a Congresului au salutat decizia administraţiei Trump, afirmând că va crea locuri de muncă şi va susţine economia statului.