Era amic la catarama cu Nicolae Ceausescu, iar cand venea aici era primit ca un sultan. Se organizau pentru el si amazoanele ce-l incojurau partide de vanatoare. "Era un barbat cult, carismatic, dar cu o parte ascunsa", marturiseste Mioara Roman, care l-a cunoscut in acele vremuri tulburi.

Tratat cu raceala de Occident si-a gasit un prieten de nadejde in persoana lui Nicolae Ceausescu. S-au inteles bine de la prima intalnire care a avut loc la Tripoli in 1974. Liderul libian ajunsese sa-i spuna romanului "frate Ceausescu". Din acea delegatie a facut parte si Mioara Roman, jurnalist pe atunci.

Ghaddafi n-a ascuns niciodata pasiunea sa pentru sexul frumos. In ultima perioada parea de-a dreptul fermecat de Condoleeza Rice. Ii spunea "Iubita mea negresa africana".

Ca orice individ excentric, nu respecta nicio regula. S-a intamplat si in timpul unei discutii cu Nicolae Ceausescu.

"A inceput sa-mi faca semne sa ma duc acolo. Eu eram intre rigoarea lui Ceausescu, care nu vroia sa vada nicio femeie in jur, si obligatiile profesionale si cumva am ridicat casetofonul sa-i arat cu ce ma ocup, si atunci el a zambita, s-a uitat la Ceausescu si a inceput sa rada", isi aminteste Mioara Roman.

Pentru petrolul libian si ca sa ii faca pe plac, acelasi Ceausescu a intrat fara probleme in cortul de beduin al lui Ghaddafi.

In cativa ani, schimburile economice dintre cele doua state au explodat, depasind la inceputul anilor '80 suma de un miliard de euro. Ghaddafi a vizitat Romania in '81 si '83, cand a participat la diverse partide de vanatoare si ar fi cautat tineretea fara batranete la Institultul Ana Aslan. Mult dupa Revolutie, in noiembrie 2006, a venit randul lui Traian Basescu sa il cunoasca pe colonel.