IEA: Pretul titeiului va ramane scazut din cauza nivelului ridicat al productiei OPEC
Excedentul global de petrol in primul semestru din 2016 va fi mai ridicat decat se estima anterior. Riscul unui declin suplimentar al pretului titeiului este si mai mare, deoarece Iranul si Irakul, membre ale OPEC, si-au majorat productia, in timp ce s-a inregistrat o incetinire a cererii, anunta Agentia Internationala a Energiei, transmite Bloomberg.
In perioada ianuarie - iunie 2016, furnizarea de titei ar putea depasi consumul cu aproximativ 1,75 milioane de barili pe zi, comparativ cu 1,5 milioane barili pe zi estimat luna trecuta, iar nivelul de 1,75 mbd ar putea creste daca OPEC majoreaza productia.
In ianuarie, in urma ridicarii sanctiunilor internationale, Iranul si-a majorat productia cu 80.000 barili pe zi, la 2,99 mbd, in timp ce Irakul si Arabia Saudita au ajuns, de asemenea, la un nivel ridicat al productiei, de 4,35 mbd si, respectiv, 10,21 mbd.
''In conditiile in care piata e deja suprasaturata de petrol, va fi foarte greu sa vedem o crestere semnificativa a pretului barilului de titei in viitorul apropiat, ceea ce sporeste riscurile pe termen scurt'', noteaza IEA.
In ianuarie, pretul barilului de petrol Brent a coborat sub 30 dolari, cel mai redus nivel din ultimii 12 ani. Preturile petrolului sunt in scadere de peste un an si jumatate, din cauza excesului de oferta de pe piata, la care s-a adaugat, recent, ingrijorarea provocata de turbulentele financiare din China, al doilea mare consumator mondial de petrol.
Desi in ultimele zile cotatia barilului a urcat usor, pe fondul speculatiilor ca statele membre ale OPEC ar putea ajunge la un acord cu tarile din afara cartelului privind diminuarea productiei, ''probabilitatea unor reduceri coordonate este foarte scazuta'', avertizeaza IEA.
Luna trecuta, productia OPEC a urcat cu 280.000 barili pe zi, ajungand la 32,63 mbd, cu aproximativ 900.000 barili/zi mai mult fata de cererea medie de la OPEC in 2016.
Productia statelor care nu sunt membre OPEC a scazut in decembrie cu 500.000 barili/zi.
Pentru acest an, IEA se asteapta la o scadere cu 600.000 barili/zi a productiei tarilor care nu fac parte din cartel.
Institutia se asteapta ca cererea mondiala de petrol sa creasca in 2016 cu doar 1,2 milioane barili pe zi, pana la 95,6 milioane barili pe zi, dupa ce in 2015 a crescut cu 1,6 mbd.