"Candidatul Hugo Chavez Frias (a obtinut) 54,42 la suta din sufragii", adica 7.444.082 milioane de voturi, in timp ce principalul candidat al opozitiei, Henrique Capriles Radonski, a intrunit 44,97 la sut din voturi, respectiv 6.151.544 buletine de vot, a declarat presedintele Consiliului electoral national (CNE), Tibisay Lucena.

"Am atins una dintre cele mai ridicate rate de participare din ultimele decenii", de 80,94 la suta, a adaugat ea.

Anuntul privind victoria presedintelui in exercitiu a fost salutat cu focuri de artificii in capitala Caracas. "Ii multumesc poporului meu iubit!!! Traiasca Venezuela!!! Traiasca Bolivar!!! Ii multumesc lui Dumnezeu! Va multumesc tuturor!", a scris Chavez imediat pe contul sau de Twitter.

In varsta de 58 de ani si aflat la putere din 1999, presedintele Chavez a fost reales duminica pentru un al treilea mandat de sase ani la conducerea acestei tari care dispune de importante rezerve de petrol si in care a initiat o "revolutie socialista".

Candidatul invins, Henrique Capriles Radonski, l-a "felicitat" duminica seara pe presedintele Hugo Chavez. "Vreau sa il felicit pe candidat, presedintele Republicii, Hugo Chavez", a declarat Capriles, imbracat intr-o vesta in culorile drapelului venezulan, in cadrul unei alocutiuni rostite la sediul de campanie in cursul careia le-a "multumit" celor peste sase milioane de persoane care au votat pentru el.

O cariera politica lunga si tumultoasa

Presedintele venezuelean Hugo Chavez are o cariera lunga si tumultoasa, fiind ales la conducerea tarii pentru prima data in 1998, dupa ce s-a remarcat printr-o lovitura de stat ratata in 1992, relateaza AFP, preluata de Mediafax.

1992 - Locotenent-colonelul parasutist Hugo Chavez preia conducerea unei lovituri de stat esuate impotriva presedintelui Carlos Andres Perez.

1994 - Chavez si tovarasii sai, condamnati pentru "rebeliune militara", sunt eliberati din inchisoare in cadrul unei amnistii prezidentiale.

1998 - La conducerea unei coalitii de partide, majoritatea de stanga, Chavez este ales presedinte, in decembrie, cu 56% din voturi.

1999 - El convoaca un referendum in vederea crearii unei Adunari Nationale Constituante, iar noua Constitutie venezueleana este aprobata cu peste 70% din voturi.

2000 - Chavez este reales presedinte pentru un nou mandat de sase ani, cu 56,9% din voturi.

2001 - Sunt votate 49 de legi, inclusiv unele care autorizeaza nationalizatea terenurilor, petrolului si bancilor, suscitand furie si manifestatii din partea opozitiei.

2002 - Dupa numeroase greve in sectorul petrolier, Confederatia Muncitorilor din Venezuela (CTV) si organizatia patronala Fedecamaras cer, la 6 aprilie, in cursul unei manifestatii uriase, la Palatul prezidential, plecarea lui Chavez de la putere. In cursul operatiunilor de reprimare sunt ucise 19 persoane, iar alte cateva sunt ranite.

- 11 aprilie: Statul Major militar incearca sa dea o lovitura de stat.

- 12 aprilie: comandantul fortelor armate Lucas Rincon anunta ca Chavez a acceptat sa demisioneze.

- 14 aprilie: Chavez revine la presedintie cu ajutorul unor militari loiali si mai ales a mobilizarii a mii de simpatizanti care ies pe strazile din Caracas.
2003

- 2 februarie: zi de greva generala, in cursul careia opozitia organizeaza o campanie de strangere de semnaturi in vederea destituirii presedintelui.

- 29 mai: acord intre Guvern si opozitie in vederea organizarii unui referendum privind o eventuala revocare din functie a presedintelui, cu scopul de a pune capat crizei politice.

2004 - Chavez iese invingator in urma referendumului privind revocarea din functie, obtinand 59% din voturi.

2005 - Opozitia boicoteaza alegerile legislative, iar partidul lui Chavez obtine toate mandatele in cadrul Parlamentului unicameral.

2006 - Chavez este reales presedinte cu 62% din sufragii.

2007 - O noua reforma a Constitutiei, ceruta de catre Chavez este refuzata prin referendum.

2009 - O modificare a Constitutiei din 1999 care permite realegerea pe termen nedefinit a presedintelui este adoptata prin referendum, cu 54,36% din voturi.

2010

- 26 septembrie: partidul aflat la putere castiga alegerile legislative, dar opozitia obtine 40% din mandate.

-17 decembrie: Parlamentul ii acorda puteri exceptionale lui Chavez, care poate sa guverneze prin decret timp de 18 luni.
2011

- 10 iunie: Chavez este operat, la Havana, de o tumoare canceroasa in zona pelviana.

- 20 octombrie: dupa mai multe sedinte de chimioterapie in Cuba, Chavez da asigurari ca este vindecat.
2012

- 26 februarie: Chavez este operat din nou, in Cuba, de o tumoare canceroasa. In saptamanile urmatoare este supus unui tratament prin radioterapie, la Havana, care il tine departe de scena publica.

- 9 iulie: Chavez anunta din nou ca s-a vindecat de cancer.

- 7 octombrie: Chavez castiga un nou mandat de sase ani la presedintia Venezuelei.