Agentia oficiala nord-coreeana KCNA a publicat doua fotografii pentru ilustrarea unei reuniuni de urgenta convocate in noaptea de joi spre vineri de catre liderul Kim Jong-un. Acesta apare asezat la birou, in ceea ce pare o sala de comandament al operatiunilor militare.

In plan secund apare o harta intitulata "Plan de lovituri ale fortelor strategice pe continentul american". Linii par sa traseze traiectorii ale unor rachete catre Statele Unite.

"Nu cred sa fie o eroare", a declarat pentru AFP un purtator de cuvant al Ministerului sud-coreean al Apararii. "Eu cred ca acest lucru a fost facut public in mod intentionat, fara indoiala pentru a deforma faptele privind puterea militara a (Coreei de) Nord", a apreciat el.

Experti pentru Coreea de Nord apeciaza ca aceasta tara este departe de a stapani tehnologia care permite lansarea de rachete cu raza lunga de actiune, in pofida lansarii cu succes, in decembrie, a unei rachete cu raza lunga de actiune pentru plasarea unui satelit pe orbita.

Rachetele pe care Phenianul le detine in prezent nu au capacitatea sa atinga baze militare americane in Pacific, pe insulele Guam si Hawaii, si cu atat mai putin pe continentul american, potrivit unor experti.

In aceste fotografii apare un ecran amplu, tot in plan secund, care enumera fortele navale ale tarii, si anume "submarine - 40, nave de debarcare - 13, nave pentru depistarea si distrugerea minelor subacvatice - 6".

In timpul acestei reuniuni, Kim Jong-un a dat ordin sa se faca pregatiri pentru atacuri cu rachete strategice impotriva continentului american si unor baze ale Statelor Unite in Pacific, ca raspuns la zboruri de antrenament cu bombardiere "invizibile" de tip B-2, pe fundalul tensiunilor din peninsula.