Zona euro accepta planul de reforme propus de Grecia, in schimbul prelungirii acordului de imprumut. Ce promite Atena pentru a primi 7,2 mld. euro de la FMI, CE si BCE
UPDATE Ministrii de Finante din zona euro au acceptat pachetul de reforme propus de Guvernul de la Atena, pentru prelungirea cu patru luni a actualului acord de imprumut, informeza Bloomberg.
Lista de angajamente propusa de Grecia include pastrarea actualului program de privatizari in cazul companiilor de stat, consolidarea fondurilor de pensii pentru a reduce costurile si reorganizarea sistemului de colectare a taxelor.
Inainte de a ajunge la ministrii de Finante, lista a fost evaluata de CE, BCE si FMI.
"Ministrii Eurogroup au discutat o lista initiala de reforme prezentata de autoritatile elene, masuri care vor fi detaliate si agreate cu creditorii externi pana cel tarziu la finele lunii aprilie. Institutiile ne-au transmis un prim punct de vedere, potrivit caruia lista masurilor este suficient de comprehensiva pentru a constitui un punct de plecare valid in vederea incheierii cu succes a evaluarii", potrivit unui comunicat al ministrilor din zona euro.
In urma acordului Eurogroup, cererea Greciei pentru prelungirea programul financiar extern va fi trimisa parlamentelor din zona euro pentru aprobare individuala.
CE, optimista, FMI, rezervat
Potrivit Comisiei Europene, planul de reforme trimis de Grecia la Bruxelles este in linie cu principiile stabilite de ministrii de finante din zona euro si reprezinta un “punct de plecare valid” pentru ca guvernul de la Atena sa obtina prelungirea imprumutului.
"In opinia Comisiei, lista de reforme este suficient de comprehensiva pentru a constitui un punct de plecare valid in vederea incheierii cu succes a evaluarii (cererii Greciei pentru extinderea programului extern de asistenta financiara – n.r.), conform cerintelor Eurogroup. Suntem incurajati de angajamentul privind combaterea evaziunii fiscale si a coruptiei", se arata intr-un comunicat al Comisiei Europene.
Vicepreseditele CE Valdis Dombrovskis si comisarul european Pierre Moscovici au declarat, totodata, ca propunerile venite de la Atena arata schimbari constructive in ceea ce priveste eforturile autoritatilor de a reforma statul.
Sefa FMI, Christine Lagarde, este mai rezervata, sustinand ca reformele prezentate de guvernul de la Atena sunt departe de a fi specifice, in special in ceea ce priveste masurile pentru restructurarea sistemului public de pensii, pietei muncii sau sectorul administrativ.
"In unele sectoare, precum combaterea evaziunii fiscale si a coruptiei, sunt incurajata de ceea ce pare un angajament mai ferm din partea autoritatilor din Atena. insa in alte sectoare, poate cele mai importante, scrisoarea (Greciei) nu transmite asigurari clare ca guvernul intentioneaza sa implementeze reformele asumate. in particular, notam ca nu exista angajamente clare pentru a proiecta si implementa reforme comprehensive pentru sectorul pensiilor si politicile privind TVA, nici angajamente neechivoce pentru continuarea politicilor deja agreate privind deschiderea sectoarelor economice, privind reformele administrative, privatizarea si reformele de pe piata muncii", se arata in comunicatul FMI.
Lagarde a adaugat ca aceste reforme sunt esentiale pentru ca Grecia sa indeplineasca obiectivele programului semnat cu FMI.
Ce promite Atena, in schimbul prelungirii acordului
Anterior, un purtator de cuvant al Comisiei Europene declara ca Grecia a trimis “la timp” lista cu propuneri de reforme, document care include masuri de combatere a evaziunii fiscale, precum si de reducere a coruptiei la nivel inalt.
Guvernul elen propune, de asemenea, solutii de restructurare a sectorului bugetar si de reducere a birocratiei, precum si schimbari in ceea ce priveste sistemul de taxare. Lista cuprinde, totodata, masuri de reformare a pietei muncii, precum si de protejare a proprietarilor care nu-si mai permit sa plateasca creditele ipotecare, potrivit unui oficial grec, citat de Bloomberg.
Premierul Alexis Tsipras incearca astfel, prin propunerile facute catre ministrii de Finante din zona euro, sa gaseasca o linie de mijloc intre cerintele creditorilor si promisiunile facute in campania electorala, potrivit carora Grecia va renunta la austeritate, ceea ce va duce la o imbunatatire a nivelului de trai al poporului.
Purtatorul de cuvant al Executivului de la Atena, Gabriel Sakellaridis, declara marti dimineata ca Guvernul nu a renuntat la cresterea salariului minim si la pastrarea pensiilor actuale, dar ca propune o legislatie in privinta imprumuturilor bancare neperformante si o schimbare a sistemului de colectare a taxelor.
Premierul Alexis Tsipras, pe de alta parte, a dat asigurari ca intelegerea “anuleaza austeritatea” si suspenda deciziile guvernelor anterioare de reducere a salariilor si pensiilor, de concedieri in randul bugetarilor si de cresteri de taxe.
Criza din Grecia in cifre:
-Rata somajului: 25% (50% in randul tinerilor);
-Economia s-a contractat cu 25% de la inceputul crizei din zona euro;
-Datoria publica: 175% din PIB;
-Imprumut extern: 240 mld. euro de la FMI, CE si BCE.
Eurogroup stabilise ca termen-limita luni seara pentru trimiterea de catre Grecia a planului de reforme, o conditie esentiala pentru prelungirea cu patru luni a programului de asistenta financiara.
Un oficial guvernamental elen a precizat ca Eurogroup a acceptat ca lista de reforme sa fie trimisa marti. "Lista reformelor va fi trimisa ministrilor Finantelor din Eurogrup marti dimineata, iar o teleconferinta va avea loc marti dupa-amiaza", a explicat oficialul grec, luni seara, potrivit Reuters.
Conform acestuia, lista contine masuri de abordare a "crizei umanitare" din Grecia, solutii pentru gestionarea arieratelor fiscale si a creditelor nerentabile, precum si incetarea masurilor de sechestru impuse pentru credite ipotecare neonorate. In plus, vor fi prezentate masuri pentru combaterea evaziunii fiscale si a coruptiei, pentru contracararea traficului cu carburanti, solutii de restructurare in sectorul bugetar si pentru reducerea birocratiei.
Vineri, Grecia si ministrii Finantelor din zona euro au ajuns la un acord pentru extinderea cu patru luni a programului de asistenta financiara acordat guvernului de la Atena, program care expira la finele lunii februarie si in absenta caruia statul ar fi putut intra rapid in incapacitate de plata.
7,2 mld. euro, urmatoarea transa care ar trebui sa intre in buzunarele grecilor
Intelegerea atenueaza temerile privind o posibila iesire a Greciei din zona euro si netezeste terenul pentru noi runde de discutii pe tema datoriilor statului elen si a masurilor de austeritate la care acesta vrea sa renunte.
Grecia a obtinut un "succes semnificativ" prin prelungirea acordului de finantare cu creditorii externi, insa negocierile sunt departe de a fi incheiate, procesul intrand intr-o noua etapa, mai importanta, a declarat premierul elen Alexis Tsipras.
"Am castigat o batalie, nu si razboiul. Avem in fata noi dificultati", a afirmat Tsipras intr-un discurs televizat. Tsipras a adaugat ca decizia Eurogroup de a prelungi acordul "ar putea fi mai importanta pentru Europa decat pentru Grecia".
Guvernul elen urma sa prezinte luni seara propuneri concrete privind implementarea de reforme structurale, intre care lupta impotriva fraudei fiscale sau combaterea coruptiei. Aceste propuneri vor fi examinate de creditorii tarii si de membrii Eurogroup.
Daca nu va implementa reformele, Grecia nu va putea obtine urmatoarea transa din imprumutul de 240 miliarde de euro de la UE, BCE si FMI, in valoare de 7,2 miliarde de euro.
Mai multe despre:
#criza din Grecia#Eurogroup
Pe acelasi subiect: