Alexis Tsipras a procedat la zece schimbari in cadrul echipei sale, pentru a-i inlocui pe ministrii si mai ales viceministrii care au votat contra acestor masuri, respinse joi de un sfert dintre membrii partidului radical de stanga Syriza la putere, transmite Agerpres.

El i-a indepartat din guvernul sau pe ministrii fondatori, dar l-a mentinut in post, in semn de bunavointa, pe ministrul finantelor Euclid Tsakalotos.

Este prima remaniere de la venirea la putere a lui Tsipras in urma cu sase luni. 

Ministrul muncii Panos Skourletis il inlocuieste pe Panagiotis Lafazanis in postul de ministru al energiei, care a criticat public planul de ajutor aprobat de parlament, in special prin vocea opozitiei. 

Nadia Valavani, care a demisionat la inceputul saptamanii din postul de viceministru al finantelor, este inlocuita cu Tryfon Alexiadis ca secretar de stat la Finante. 

Christoforos Vernardakis, un academician, va deveni viceministru al apararii.

Olga Gerovassili, parlamentar Syriza a fost numita purtator de cuvant al guvernului. 

Tsipras a fost slabit de o revolta in interiorul partidului sau de stanga Syriza a parlamentarilor care au votat impotriva masurilor joi, fortandu-l sa se bazeze pe voturile opozitiei pentru a trece pachetul de care Grecia are nevoie pentru a ramane pe linia de plutire, noteaza Reuters. 

In schimbul finantarii in valoare de pana la 86 miliarde de euro, Grecia a acceptat reforme semnificative in ajustari de pensii, cresterea TVA, o revizuire a normelor de negociere colectiva si limite stranse asupra cheltuielilor publice. 

Din cei 149 de deputati ai grupului Syriza, 32, printre care cinci ministri inlocuiti si presedinta parlamentului, au votat joi "nu", sase s-au abtinut, iar o deputata a fost absenta.