"Guvernul va prezenta o «strategie demografica» globala dupa vacanta de Pasti. Va fi vorba despre primul proiect interministerial pe termen lung prezentat de un Guvern in vederea abordarii problemei imbatranirii populatiei germane", scrie cotidianul.

Una dintre masurile esentiale, propuse de partidul conservator CDU/CSU al cancelarului Angela Merkel, care se afla la guvernare in cadrul unei coalitii cu liberalii din FDP, va fi crearea unei taxe pe veniturile contribuabililor cu varsta de peste 25 de ani, care ar permite o perpetuare a sistemului protectiei sociale.

Potrivit Die Welt, nivelul acestei contributii, care va fi aplicata tuturor tipurilor de venituri, nu a fost inca hotarat, dar ar putea atinge pana la 1%.

Rezerva financiara astfel creata urmeaza sa permita "aplanarea dezechilibrelor in solidaritatea dintre generatii", continua publicatia conservatoare, citand un document al grupului de lucru creat de CDU/CSU.

Aceasta ar putea fi inscrisa chiar in Constitutie, pentru a evita deturnarea in alte scopuri a incasarilor generate, precizeaza cotidianul.

Cu un nivel de fecunditate dintre cele mai scazute din lume si o varsta medie dintre cele mai ridicate, demografia este considerata o bomba cu ceas pentru Germania, afectand potentialul de crestere si finantele publice ale tarii.

Conform previziunilor demografice, proportia persoanelor cu varsta de peste 65 de ani va creste de la 20%, in prezent, la 34% in 2060. La aceasta data, numarul persoanelor cu varste de 70 de ani va fi dublu fata de cel al noilor nascuti.