Premierul scoţian Nicola Sturgeon i-a cerut joi guvernului britanic ''să negocieze şi să accepte'' organizarea unui nou referendum de independenţă şi a dat asigurări că Scoţia nu va da curs Brexitului programat să se producă la 31 decembrie.

Un al doilea referendum privind independenţa, organizat anul viitor, ar fi o iniţiativă nocivă. Ar submina rezultatul decisiv al referendumului din 2014 şi promisiunea făcută poporului scoţian că a fost un vot unic într-o generaţie”, a explicat executivul de la Londra într-o notă-anexă la agenda legislativă.

Un ''dosar constituţional şi democratic'' de 39 de pagini, publicat joi pe site-ul guvernului scoţian, prezintă principalele idei ale acestui proiect.

La alegerile parlamentare desfăşurate pe 12 decembrie în Regatul Unit, Partidul Naţional Scoţian (SNP), condus de Nicola Sturgeon, a câştigat 47 din cele 59 de circumscripţii din această provincie.

Nicola Sturgeon consideră că acest rezultat îi conferă “în mod incontestabil” un mandat pentru a organiza un nou referendum, chiar dacă, recunoaşte ea, victoria nu este considerată dinainte câştigată.

''Există acum un mandat pentru a le oferi scoţienilor alegerea cu privire la viitorul lor. Este o dorinţă clară şi o confirmare că Scoţia nu trebuie să fie ancorată de un guvern Boris Johnson şi nu trebuie să fie desprinsă de Europa împotriva voinţei noastre. Boris Johnson poate are un mandat de a scoate Anglia din Uniunea Europeană, dar el nu are un mandat solid de a scoate Scoţia din Uniunea Europeană. Scoţia trebuie să aibă o opţiune privind propriul nostru viitor'', a subliniat Sturgeon, după alegeri.

Un sondaj de opinie publicat la începutul lunii de Sunday Times indica faptul că Scoţia ar vota pentru independenţă dacă Regatul Unit iese din Uniunea Europeană, dar s-ar opune independenţei dacă acesta ar rămâne în interiorul blocului comunitar.

Sondajul arăta că 51% dintre scoţieni ar sprijini independenţa Scoţiei dacă Regatul Unit părăseşte UE, iar 49% ar vota împotriva independenţei. Totuşi, dacă Regatul Unit ar rămâne în interiorul Uniunii Europene, 58% din scoţieni ar vota contra independenţei Scoţiei, iar 42% în favoarea acestui scenariu.

În 2014, la un prim referendum pe această temă, 55% dintre scoţieni au decis rămânerea sub coroana britanică. Doi ani mai târziu, la referendumul cu privire la Brexit, în Scoţia s-a votat în proporţie de 62% pentru rămânerea în Uniunea Europeană.