Dezechilibrul dintre cele mai mari firme de audit si numarul angajatilor agentiei fiscale face guvernul incapabil sa rezolve problema evaziunii, se arata intr-un raport al comitetului pentru finante publice din Camera Comunelor.

"Autoritatea fiscala este angajata intr-un joc fara sfarsit de-a soarecele si pisica. Intre adversarii sai se afla cele mai mari firme de audit, care au aproape 9.000 de oameni numai pentru consultanta in domeniul fiscal acordata companiilor si persoanelor cu venituri mari. Lor li se adauga 250 de specialisti in transferuri financiare, in timp ce autoritatea fiscala are numai 65 de oameni in acest domeniu", a declarat Margaret Hodge, presedintele comitetului.

PricewaterhouseCoopers, Deloitte & Touche, Ernst & Young si KPMG au castigat 1,85 miliarde de lire sterline (2,86 miliarde dolari) din consultanta fiscala in Marea Britanie, in anul financiar incheiat in aprilie 2012, potrivit raportului.

Intre clientii acestor firme se numara companii precum Google, Starbucks si Amazon.com, ai caror reprezentanti au fost audiati de comitet, din cauza nemultumirii publice legata de taxele mici pe care le platesc in Marea Britanie.