Potrivit acestuia, exista cel putin zece motive pentru care Statele Unite vor continua sa domine scena politica mondiala:  
 

Citeste si: Antoni Gaudi, "arhitectul lui Dumnezeu", sarbatorit de Google la 161 de ani de la nastere printr-un Doodle
 

-  Economia Statelor Unite este cea mai mare si mai eficienta din lume, reprezentand o cincime din PIB-ul global, desi tara gazduieste doar 4,5% din totalul populatiei mondiale. Economia americana este aproape de doua ori cat cea a Chinei, calculata in dolari, si tara este una dintre putinele dezvoltate, cu un produs intern brut mai mare decat era inaintea crizei. 

-  SUA este pe primul loc in lume in domeniul productiei de bunuri. Acestea au totalizat 1,9 trilioane de dolari in 2012, in crestere cu 27% fata de 2009 si au creat 500.000 de noi locuri de munca numai in ultimii doi ani. 

-  America este printre cei mai mari exportatori de bunuri si servicii, cu atat mai mult dupa inceperea crizei. In 2012, s-au exportat bunuri in valoare de 2,2 trilioane de dolari, cu 40% mai mult fata de nivelul din 2009. 

-  Investitorii straini sunt atrasi de tara. China este si ea una dintre destinatiile favorite pentru investitii, dar deocamdata America este cea care conduce topul. Numai in perioada de dupa criza au fost injectate 736 miliarde de dolari, prin investitii directe, adica 15% din totalul de pe Glob. 

-  SUA are cele mai cunoscute branduri. In 2008, noua dintre brandurile clasate in top zece proveneau de aici. (Sursa: Raportul BrandZ “Top 100 branduri globale”, pe 2013) 

-  America este liderul mondial in tehnologie, gazduind cei mai importanti jucatori de pe piata de IT si social media, dar are si niste cheltuieli pe masura in aceste domenii. 

-  Are unele dintre cele mai bune universitati. Sase dintre primele zece din lume se gasesc aici, potrivit topului pe 2012 al Quacquarelli Symonds, companie britanica specializata in educatie si studii peste hotare. 

-  Suprematia dolarului american. Dolarul este moneda in care cele mai multe tari aleg sa isi faca rezerve. Potrivit raportului emis de Fondul de Investitii al SUA, care citeaza FMI, acesta "reprezinta 62% din totalul rezervelor detinute de bancile centrale in al patrulea trimestru din 2012, o cifra usor mai mica decat in 2009, dar care dovedeste un trend relativ constant in anii de dupa criza" 

-  SUA are una dintre cele mai competitive economii, potrivit Forumului Economic Mondial, care a plasat tara pe locul al saptelea in perioada 2012-2013, in scadere cu doua pozitii. Reprezentantii Fondului sunt insa increzatorii ca Statele Unite vor domina din nou prima parte a clasamentului, in viitorul apropiat. 

  -  America se afla in mijlocul unei renasteri energetice, datorita productiei interne de petrol, care a depasit importurile pentru prima oara in 16 ani. Principalele puncte de interes din acest punct de vedere sunt mai nou in Dakota de Nord, Oklahoma si Texas, unde se exploateaza rezervele de sist.