Grupul de utilități CEZ, prezent și în România, a obținut acordul pentru construcția unei centrale nucleare
Centrala nucleara, reactor nuclear
Guvernul ceh şi-a dat luni acordul preliminar pentru un plan al unei subsidiare a companiei energetice CEZ vizând construcţia unei noi centrale nucleare.
Planul prevede că Guvernul va furniza garanţii pentru ca proiectul să poată obţine finanţare mai ieftină, transmite Reuters, preluat de Agerpres.
Grupul ceh de utilităţi CEZ, prezent şi pe piaţa din România, este deţinut în proporţie de 70% de statul ceh şi anterior a respins varianta de a investi singur într-o nouă centrală nucleară având în vedere costurile ridicate şi recuperarea nesigură a investiţiei.
O decizie definitivă referitoare la construcţia unor noi unităţi la centrala de la Dukovany nu va fi luată decât peste câţiva ani iar furnizorii ar urma să fie selectaţi abia în 2024.
Planul prezentat de ministrul ceh al Industriei şi Comerţului, Karel Havlicek, nu precizează cum anume va fi asigurată viabilitatea economică a proiectului.
Deşi Guvernul de la Praga este interesat să construiască noi centrale nucleare, acesta nu vrea să suporte nota de plată iar grupul de utilităţi CEZ insistă că orice investiţie trebuie să genereze profit pentru acţionarii săi, inclusiv cei minoritari.
Karel Havlicek a informat că Guvernul de la Praga este gata să îşi asume responsabilitatea pentru orice viitoare modificări ale cadrului legal şi cadrului de reglementare şi de asemenea să ajute la obţinerea de finanţare ieftină. Însă guvernul ceh nu vrea să garanteze un anumit randament al investiţiei, aşa cum a făcut Guvernul britanic care a oferit garanţii cu privire la preţul viitor al energiei electrice ce va fi vândut de viitoarea centrală nucleară de la Hinkley Point.
"Nu vom urma modelul britanic al unui sistem de tip CFD, contract pentru diferenţă, dar cu toate acestea vrem să oferim garanţii de stat. Ce vor acoperi aceste garanţii este un subiect ce va fi discutat ulterior", a spus Havlicek. "Ne aşteptăm ca CEZ să fie investitor iar CEZ va intra în acest proiect pe riscul său", a adăugat Havlicek.
În replică, grupul CEZ a informat că negocierile sunt la început. "CEZ va proceda într-un mod în care rezultatul să fie benefic pentru toţi acţionarii", a informat grupul de utilităţi.
Investiţia în prima unitate a viitoarei centrale care ar urma să aibă o capacitate de aproximativ 1.200 de Megawaţi este estimată să fie una de ordinul miliardelor de dolari. Viitoarea centrală ar urma să înlocuiască actualele patru reactoare ale centralei de la Dukovany, care ar urma să fie oprite în 2037, şi să acopere necesarul energetic al ţării pe măsură ce termocentralele vor fi închise.
Mai multe firme din Rusia, SUA, Coreea de Sud, Franţa şi China şi-au manifestat interesul pentru noua centrală nucleară.
Mai multe despre:
#CEZ#centrala nucleara
Pe acelasi subiect: