Grup financiar gigant, obligat de BCE să “repatrieze” în țările UE locurile de muncă de la Londra, după Brexit
Canary Wharf, Londra
ING Groep NV, care în 2016 a contopit locurile de muncă din domeniul tranzacţionării de la Amsterdam şi Bruxelles la Londra, se confruntă cu presiuni din partea Băncii Centrale Europene să le readucă în Europa Continentală.
Informația a fost publicată de ziarul financiar Het Financial Dagblad, citând surse care au dorit să-şi păstreze anonimatul, transmit Reuters, preluată de Agerpres.
Reprezentanţii ING Groep NV, cel mai mare grup olandez de servicii financiare, care i-a surprins pe mulţi cu decizia de a muta la Londra traderii care se ocupă de obligaţiuni şi valută, în timp ce tendinţa era inversă, nu au putut fi contactaţi.
Autorităţile de reglementare de la BCE sunt îngrijorate că atunci când Marea Britanie va ieşi din Uniunea Europeană unii traderi ai băncii vor rămâne fără acces la pieţele financiare europene. BCE consideră că o concentrare a directorilor de risc ai băncii la Londra reprezintă o problemă suplimentară, susţine Financial Dagblad.
ING Groep NV, considerat de importanţă sistemică, dorea prin contopirea locurilor de muncă din domeniul tranzacţionării de la Amsterdam şi Bruxelles la Londra să economisească câteva sute de milioane de euro.
Informaţiile din Het Financial Dagblad intervin într-un moment în care mediile de afaceri mizează din ce în ce mai mult pe un eşec al negocierilor între Marea Britanie şi Uniunea Europeană, ceea ce ar însemna un "divorţ" fără concesii şi punerea sub semnul întrebării a oricărei perioade de tranziţie.
Firmele din sectorul financiar au abandonat deja orice speranţă cu privire la paşaportul european, care permite companiilor să îşi ofere serviciile pentru întregul continent european de la un centru situat în Marea Britanie. Acest paşaport este condamnat să dispară odată cu ieşirea din piaţa unică promisă de guvernul conservator condus de Theresa May.
Mai multe bănci emblematice din City-ul londonez au avertizat că ar putea fi obligate să mute anumite activităţi şi locurile de muncă asociate. Banca Angliei a estimat la rândul său că aproximativ 10.000 de locuri de muncă în domeniul serviciilor financiare ar putea fi mutate în prima zi a Brexitului.
ING Bank oferă servicii bancare unui număr de aproape 37 milioane de clienţi individuali, companii sau instituţii din peste 40 de ţări.
Și gigantul german Deutsche Bank intenționează, la presiunea autorităţilor de reglementare europene, să transfere active de sute de miliarde de euro de la Londra la Frankfurt, după Brexit. Potrivit FT, banca germană ar putea transfera în Germania aproximativ trei sferturi din activele de 600 de miliarde de euro.
Acest transfer al activelor băncii germane, echivalent cu aproape jumătate din totalul activelor băncilor europene în Marea Britanie, ar fi o lovitură puternică pentru City of London, care a asistat deja la mutarea operaţiunilor unor bănci străine în Europa continentală, pe fondul incertitudinilor provocate de ieşirea Marii Britanii din UE.
Banca Centrală Europeană a insistat ca Deutsche Bank să îşi repatrieze capitalul şi lichidităţile în Germania, pentru a respecta reglementările referitoare la filialele din terţe ţări, cum va deveni Marea Britanie după ieşirea din UE, în martie 2018.
Mai multe despre:
#Brexit#ING Groep
Pe acelasi subiect: