Într-un articol publicat sâmbătă seara în The Observer, Khan a declarat că "timpul se scurge cu rapiditate" în timp ce guvernul condus de Theresa May pare a fi "nepregătit şi într-o stare de confuzie", scrie Agerpres.

Eşecul în a ajunge la un acord cu Bruxellesul sau un acord prost ar putea face ca Marea Britanie să piardă 500.000 de locuri de muncă, să nu aibă personal suficient în spitale, businessul britanic să sufere pierderi, iar poliţia britanică să se confrunte cu tulburări în cadrul societăţii civile, a atenţionat primarul Londrei.

"Nu cred că May are mandatul de a se juca atât de flagrant cu economia şi mijloacele de subzistenţă ale oamenilor", a subliniat Khan, membru al Partidului Laburist aflat în opoziţie. El a făcut campanie pentru rămânerea Marii Britanii în UE înainte de referendumul din 2016.

Khan nu joacă un rol direct în procesul pentru Brexit, însă el este un membru foarte influent al clasei politice britanice.

De altfel, numărul britanicilor care vor un al doilea referendum pe Brexit l-a depășit, pentru prima dată, pe cel al celor care sunt împotrivă. Astfel, potrivit unui sondaj YouGov realizat pentru cotidianul The Times în luna iulie, 42% dintre alegători sunt în favoarea unei noi consultări, iar 40% consideră că nu ar trebui organizat un nou referendum.

Sondajul a fost realizat miercuri şi joi pe un eşantion de 1.653 de adulţi. Dintre susţinătorii Partidului Laburist (de opoziţie), 48% s-au pronunţat pentru un nou referendum, la fel 67% dintre alegătorii Partidului Liberal Democrat şi doar 21% dintre susţinătorii Partidului Conservator.

La referendumul din 23 iunie 2016 privind ieşirea Marii Britanii din UE, 17,4 milioane de voturi, sau 51,9% din totalul celor exprimate, au fost în favoarea Brexitului, iar 16,1 milioane, sau 48,1% din total, au fost în favoarea rămânerii în Uniune. Multe sondaje de opinie au pronosticat greşit rezultatul, notează Reuters.

La doi ani după consultarea din 2016, sondajul YouGov a arătat că opiniile majorităţii alegătorilor în ce priveşte ieşirea din UE s-au schimbat. Dacă mâine ar avea loc un alt referendum privind apartenenţa Marii Britanii la Uniune, 45% dintre alegători au declarat că ar vota pentru rămânerea în Uniune, 42% pentru ieşire, 4% nu ar merge la vot şi 9% au spus că nu ştiu.