Efectele GREXIT, in Grecia si Europa: De la o recesiune fara precedent si o criza umanitara nemaivazuta din 45, la scenariul negru cu multe monede in paralel sau cel mai rasunator faliment din istoria capitalismului
Grecia ar putea implementa o devalorizare monetara intre 50% si 70%, in cazul unui Grexit, a declarat Christopher Dembik, economist Saxo Bank.
Efectele Grexitului vazute de Christopher Dembik, economist Saxo Bank
"O recesiune fara precedent va urma in anul care vine. In Argentina, in anul post-default, recesiunea a atins 11%. O cifra asemanatoare pare plauzibila si in cazul Greciei. In pofida a ceea ce cred sustinatorii unui Grexit, devalorizarea monetara este doar o iluzie si nu va ajuta tara sa castige in competitivitate. Devalorizarea ar fi eficienta doar daca balanta de plati a Greciei nu ar fi structural in deficit. Ca volum, importurile sunt de trei ori mai mari decat exporturile. In acest caz, devalorizarea e doar un simbol al unei economii pe moarte si ar declansa o criza umanitara nemaivazuta din '45 incoace", a spus Dembik, potrivit Agerpres.
Adoptarea unei noi monede care sa inlocuiasca euro ar putea fi, de asemenea, dificila.
"Nu se stie daca grecii o vor face. Probabil o vor privi cu suspiciune, asa cum arata toate studiile despre apartenenta Greciei la UE. Cel mai negru scenariu, cu mai multe monede aflate in paralel in circulatie pe o perioada mai lunga, devine si el plauzibil. S-ar putea intampla, avand in vedere ca aproximativ 100 de miliarde de euro au fost retrasi din sectorul bancar de la sfarsitul lui 2009 si au fost tinuti la ciorap de-atunci incoace. Am putea asista la o piata neagra a monedelor, similar cu ceea ce putem vedea in Argentina si Venezuela. Grecii vor prefera moneda puternica, euro, si vor dori sa scape de cea noua. Legea lui Gresham va functiona perfect: banii rai ii scot la iveala pe cei buni. De fapt, asta ar putea duce la un fel de 'eurizare' a economiei elene. Nu e nicio indoiala ca Grecia va fi marele perdant in cazul in care negocierile cu creditorii vor esua", a explicat oficialul Saxo Bank.
De asemenea, el a precizat ca, partial sau total, defaultul Greciei nu va duce la o deteriorare a sistemului de finante publice sau la cresteri de taxe in statele din Europa.
Defaultul Greciei va determina statele UE sa-si refinanteze imprumuturile pe pietele financiare.
"Dar, luand in calcul un mediu financiar caracterizat prin dobanzi scazute si o crestere a inflatiei in urmatorii ani, nerambursarea imprumutului de catre Grecia nu ar trebui sa provoace nicio 'durere' finantelor publice, chiar si in cazul unor contributori importanti, cum sunt Germania si Franta. Cu toate acestea, creditorii ar putea renunta la dobanzi de aproximativ 1,5%. In ceea priveste Franta, asta ar putea insemna o crestere a contestatei 'taxe pe bogatie' pana la 75% (egal cu 200 de milioane euro anual)", a mai afirmat economistul Saxo Bank.
Iesirea Greciei din zona euro ar declansa un semnal de alarma care ar arata europenilor ca nu mai au interese si destine comune sau dorinta de a trai impreuna, a declarat Dembik.
"Ramane dificil de estimat impactul politic al Grexitului. Polarizarea opiniei publice din Germania, Danemarca, Spania si Finlanda, plus perspectiva unui Brexit (iesirea posibila a Marii Britanii din UE) reflecta faptul ca nu s-a mai discutat si lucrat de mult la comun in Europa. Iesirea Greciei din zona euro ar declansa un semnal de alarma care ar arata europenilor ca nu mai au interese si destine comune sau dorinta de a trai impreuna", a spus Dembik.
Adevarata miza a dosarului grec este cu siguranta politica, nu economica.
"Premierul elen Alexis Tsipras a inteles cu siguranta asta si vrea sa aduca in discutie datoria Greciei la urmatorul Consiliu European care va avea loc pe 25-26 iunie. Cu alte cuvinte, nu asteptati nimic de la intalnirea Eurogrupului de azi", a mai afirmat economistul Saxo Bank.
Viata fara euro. Trei scenarii "sangeroase" pentru Grecia: de la compromis pentru supravietuire, la cel mai rasunator faliment din istoria capitalismului
Inca de la infiintarea zonei euro, adoptarea monedei unice a fost vazuta ca o calatorie intr-un singur sens, in consecinta nu exista termeni legali sau un precedent dupa care s-ar putea face si intoarcerea la vechea moneda nationala. In aceste conditii, oficiali europeni, sefi de banci centrale si economisti vin cu pareri si scenarii diferite in ceea ce priveste viitorul Greciei.
Urmatorii pasi pe care ar trebui sa-i parcurga Grecia vor fi nesiguri si fara tinta, apreciaza economistii chestionati de Bloomberg. O varianta de luat in calcul ar fi introducerea unei monede nationale care sa inlocuiasca euro, la fel cum si stergerea datoriei catre creditorii straini ar putea fi o solutie.
Insa toate solutiile propuse sunt "sangeroase" pentru economia tarii si pentru poporul grec, comenteaza Bloomberg, iar Grecia a trecut deja la "viata de dincolo".
Inca de la sfarsitul lunii martie se vorbeste despre intrarea tarii in incapacitate de plata, termen care a tot fosta amanat pana in momentul de fata, iar cel mai nou termen inaintat este sfarsitului lunii iunie, data la care Grecia trebuie sa plateasca 1,6 mld euro catre FMI.
Economistii chestionati acum doua luni de Bloomberg propuneau trei scenarii posibile pentru viitorul Greciei, de la cel mai putin amar, pana la cel catastrofal.
Scenariul A – Evitarea Grexitului
Alexis Tsipras, care a castigat impreuna cu partidul sau Syriza alegerile din ianuarie promitandu-le alegatorilor ca va renunta la imprumutul extern, capituleaza in fata cerintelor creditorilor. Politica sa facuta pe marginea prapastiei a spulberat rezervele valutare ale tarii si a schilodit bancile.
Fortat sa aleaga intre expulzarea din zona euro si aplicarea masurilor de austeritate cerute la schimb pentru deblocarea platilor din imprumutul extern, Tsipras alege banii. In acest scenariu, BCE va sprijini in continuare sistemul financiar elen, dar austeritatea impusa unui popor pacalit ar putea duce la rasturnarea guvernului si venirea la putere a unui partid proeuropean.
In aceste conditii, Grecia isi va pastra locul in zona euro, va primi ajutor financiar de la BCE si FMI, care va sigura scaderea costurilor de imprumut. Grecia ar putea obtine si o relaxare a conditiilor din acordul de imprumut, precum si o reesalonare a termenelor limita.
Scenariul B - Hotel California
Ministrul Finantelor de la Atena, Yanis Varoufakis, spunea recent ca sa fii membru al zonei euro se aseamana cu un vers din cantecul celor de la Eagles, Hotel California: “You can check out any time you like, but you can never leave.” (Poti sa faci check out-ul oricand, dar nu poti sa pleci niciodata).
Cam asa s-ar putea intampla daca Tsipras nu reuseste sa ajunga la un compromis acceptabil cu cei care detin datoria Greciei, cel mai mare creditor fiind Germania.
In acest moment, imprumutul de bailout semnat in 2010 cu FMI si UE este singura sursa de finantare pentru statul elen. Totodata, BCE alimenteaza un fond de urgenta destinat bancilor pentru a evita caderea acestora, colaps cu repercursiuni majore asupra intregului sistem bancar din Europa. Acest lucru implica un control foarte strict al capitalurilor – in conditiile in care nu sunt suficienti bani pentru cererea existenta.
Consecintele dramatice ale controlului capitalurilor – limitarea retragerilor de bani si a transferurilor, il vor forta pe Tsipras sa fie de acord cu un compromis. Sondajele arata ca majoritatea populatiei – intre doua treimi si trei sferturi dintre greci vre ca tara sa ramana in zona euro "cu orice pret".
Controlul capitalurilor va oferi astfel guvernului timp si spatiu pentru a introduce fie o noua moneda, fie certificate de garantie pentru platile pe care nu le poate onora. Statele din zona euro ar acorda Greciei un "indulcitor", un imprumut care sa tina tara pe linia de plutire, dar economia va ramane intr-o zona critica.
Restructurarea datoriei suverane din 2012 ii permite deja Greciei sa nu plateasca datoriile catre investitorii privati si catre zona euro in urmatorii ani, pana la stabilizarea economiei.
Noua moneda si euro ar circula in paralel. Astfel, Grecia nu iese oficial din zona euro si usa ramane deschisa sa se intoarca atunci cand se stabilizeaza, desi tara se afla intr-un purgatoriu financiar.
Scenariul C - “C” de la catastrofa
Grecia se separa de zona euro printr-un default urat, pe fondul demonstratiilor de strada, care adanceste saracia populatiei. Tara nu va primi ajutor financiar nici pentru introducerea in circulatie a unei noi monede, nici pentru plata datoriei catre FMI si alte institutii internationale care detin din datoria publica a tarii. Guvernul si bancile se prabusesc si va fi nevoie de ani de zile pentru redresare.
Grecia se va confrunta cu cel mai rasunator faliment din istoria capitalismului, care va trimite intreaga Europa in recesiune si va pune presiune suplimentara pe tarile vulnerabile din zona euro, ca Italia.
Intr-un scenariu catastrofal, Grecia va fi nevoita sa paraseasca UE si NATO, iar saracirea populatiei va pava calea extremistilor, fie de dreapta, fie de stanga, care vor prelua puterea.
Viziunile Eurogrup pentru sfarsit de iunie si planul B
Trei posibile scenarii pentru ce s-ar putea intampla cu Grecia la sfarsitul lunii au fost stabilite de catre Eurogrup.
1. Cel mai putin probabil ar fi incheierea unui acord prin care Grecia sa accepte reforme in schimbul transei de 7,2 miliarde de euro, evitand astfel intrarea in incapacitate de plata.
2. O noua extindere a actualului program de asistenta financiara, care expira in iunie. Grecia a amanat saptamana trecuta plata care trebuia rambursata catre FMI pana pe 5 iunie, vrand sa cumuleze intr-o suma de 1,7 miliarde dolari toate transele ce trebuie returnate la sfarsitul lunii.
3. Acceptarea ideii ca Grecia ar putea intra in incapacitate de plata, discutata oficial pentru prima data la nivel inalt in UE.
Majoritatea oficialilor sustin ca e putin probabil ca reprezentantii UE, BCE si FMI sa ajunga la timp la un acord si sa evite intrarea in incapacitate de plata.
"Ar insemna ca in urmatoarele zile sa se inregistreze progresele care nu s-au realizat in ultimele saptamani. Reactia BCE si FMI si a unor state membre este extrem de sceptica", sustin sursele.
Altele cred ca s-ar putea semna un acord la reuniunea Eurogrupului din 18 iunie, de la Luxemburg. Chiar si asa, sustin oficialii, acordarea transei pana in 30 iunie ar fi dificila, pentru ca e nevoie de timp pentru finalizarea procedurilor.
"Pentru prima data s-a discutat un Plan B pentru Grecia", sustin sursele. Adica vor fi impuse controale asupra capitalului, pentru a se preveni iesirea unor sume mari in euro din tara si vor fi introduse IOU (instrumente financiare informale care recunosc o datorie, dar nu garanteaza plata acesteia).
Ministrul german de Finante, Wolfgang Schaeuble, a avansat recent posibilitatea ca Grecia sa aiba nevoie de o moneda paralela alaturi de euro, daca discutiile cu creditorii internationali esueaza. El a dat exemplul Muntenegrului, care foloseste euro, dar nu este membru al zonei euro.
Declaratiile sugereaza ca unii oficiali germani se pregatesc pentru cel mai rau scenariu in cazul Greciei. Schaeuble nu exclude iesirea Greciei din blocul comunitar.
"Suntem in mijlocul unor negocieri dificile. Problema este ca premierul elen Alexis Tsipras conduce un scuter iar Wolfgang Schaeuble, un BMW blindat", sustine Jacob Funk Kirkegaard, de la Peterson Institute for International Economics in Washington.
4. Analistii Goldman Sachs International sustin aranjamentele valutare din Muntenegru si Kosovo ca posibile scenarii pentru ''situatiile hibride care ar putea aparea in Grecia". "IOU ar putea fi folosite la acoperirea cheltuielilor interne si ar circula alaturi de euro", se arata in raportul Goldman Sachs.