Grecii rasufla usurati. Pentru moment. Vor primi, la inceputul lunii iulie, urmatoarea transa din imprumutul extern
Grecia va primi urmatoarea transa din imprumutul de la Uniunea Europeana si FMI la inceputul lunii iulie, dupa noi discutii referitoare la programul economic, a anuntat vineri delegatia creditorilor internationali care a evaluat situatia finantelor tarii, scrie Reuters.
Guvernul elen urmeaza sa infiinteze o agentie independenta pentru privatizare, se arata intr-un comunicat comun al UE, FMI si al Bancii Centrale Europene (BCE).
Declaratia a fost facuta dupa ce reprezentanti ai celor trei institutii au evaluat stadiul si rezultatul masurilor de reforma aplicate de autoritatile de la Atena.
Grecia a realizat progrese semnificative, dar reformele fiscale si structurale trebuie intensificate, se arata in comunicat, care adauga ca guvernul elen s-a angajat la un plan bugetar ambitios pe termen mediu.
Citeste si Tara in care nimeni nu plateste nimic. Grecia, pusa pe butuci de popor
Lichiditatile Greciei raman reduse, dar exista o strategie prin care sa se asigure un nivel adecvat pentru banci.
Ajutorul pentru Grecia trebuie aprobat de ministrii de Finante din zona euro si de conducerea FMI, inainte de a fi acordat Greciei.
Sediul Ministerului grec al Finantelor, ocupat de simpatizanti comunisti
Simpatizanti comunisti greci au ocupat, vineri dimineata, sediul Ministerului Finantelor, blocand intrarea angajatilor, in conditiile in care Grecia asteapta un nou plan international de ajutor economic insotit de masuri de austeritate, informeaza AFP.
Potrivit politiei, angajatii Ministerului Finantelor nu au putut intra in cladire din cauza protestului. "Vom ramane aici pana seara", a declarat Yiorgos Perros, un lider sindical.
In aceeasi piata se desfasoara de zece zile un protest la care participa aproximativ 100 de persoane "indignate", dupa modelul spaniol din Piata Puerta del Sol.
Problemele din Grecia afecteaza Romania
Problemele din Grecia pun iarasi presiune pe leu care s-a depreciat, joi, la cel mai slab nivel fata de euro din ultimele doua luni. Agentia Moody's a redus rating-ul grecilor cu trei trepte, iar asta a creat tensiuni puternice pe toate pietele financiare internationale.
Cursul monedei euro a urcat astazi cu un ban si jumatate, la 4,13 lei, cel mai ridicat nivel de la 1 aprilie. Iar francul elevetian a ajuns si el la aproape 3,40 lei, un maxim al ultimelor 4 luni si jumatate.
Ambele cotatii maximale vin dupa ce Moody's a redus ratingul Greciei pe motiv ca Atena ar putea fi nevoita sa-si restructureze datoriile, cu consecinte grave. "Dintr-o datorie de pilda de 100 de euro pe care statul grec o are fata de creditori, ar urma sa ramburseze doar 50 de euro. Dar statul elen s-a imprumutat in primul rand de la bancile elene, drept urmare ele vor fi primele afectate", spune Iulian Anghel, senior editor Ziarul Financiar.
Familiile cu venit sub 2.500 de lei pe luna ar putea sa primeasca ajutoare pentru incalzire