"Toti impreuna pentru a invinge austeritatea si saracia", scria pe bannerul principalelor sindicate din sectorul privat, GSEE, si public, Adedy, a constatat un jurnalist al AFP.

Aproximativ 4.500 de politisti au fost mobilizati la Salonic, al doilea oras grec din nord, pentru a mentine ordinea, potrivit unei surse din cadrul politiei.

Manifestantii au marsaluit in centrul orasului, inchis circulatiei masinilor pentru mai bine de patru ore.

In cadrul manifestatiei, un grup de aproximativ 50 de persoane a aruncat cu pietre si sticle impotriva scutierilor, care au ripostat cu gaze lacrimogene. Aproximativ 20 de persoane au fost arestate, potrivit aceleiasi surse din cadrul politiei.

Reuniunile au fost organizate cu ocazia inaugurarii, sambata dimineata, de catre premierul Antonis Samaras, a celui de-al 78-lea Targ international de la Salonic, care marcheaza in fiecare an, in septembrie, reinceperea activitatii politice si economice.

Samaras s-a declarat increzator in revenirea tarii la crestere economica in 2014 si in realizarea unui excedent bugetar primar, insistand pe continuarea reformelor pentru asanarea economiei.

In afara de manifestatia principala a sindicatelor, au avut loc alte trei reuniuni, intre care cea a stangii extraparlamentare, cea a unor asociatii si partide care se opun instalarii unor mine de aur in regiunea invecinata cu Halkidiki si a sindicatului comunist Pame.

Angajatii a doua uzine de echipament de aparare, controlate de stat, Elvo (fabricare de vehicule) si HDS (industrie aerospatiala), si compania de metalurgie Larco, ce vor fi privatizate, au manifestat, de asemenea, arborand drapele negre.

Alexis Tsipras, liderul principalului partid de opozitie, stanga radicala Syriza, a participat la manifestatie si a cerut "alegeri" anticipate pentru respingerea politicii de austeritate.

Nemultumirea populara incepe sa creasca din nou, mai ales dupa masurile ce i-au vizat pe functionarii publici, initiate recent de Guvern in cadrul restructurarii sectorului public.

Sindicatul profesorilor de gimnaziu Olme urmeaza sa organizeze o greva dupa inceperea anului scolar, la 11 septembrie, iar Adedy va respecta intreruperi ale activitatii la 18 si 19 septembrie.

"Grecia intoarce pagina dupa sase ani de recesiune (...), nu vor mai fi masuri de austeritate", a asigurat Samaras.

"Intr-un oras in care intreprinderile se inchid si nivelul somajului a explodat, Samaras da dovada de ipocrizie si spune minciuni", a replicat Tsipras.