Grecia a anuntat, in consecinta, ca intentioneaza sa ceara despagubirile pe care Germania trebuie sa le achite Atenei.

“Germania nu a platit corespunzator pentru dezastrul pe care ocupatia nazista l-a facut in Grecia. Crimele comise de nazisti sunt inca vii si avem datoria morala sa ne amintim ce au facut fortele armate acestei tari”, a spus Tsipras, in parlamentul elen, potrivit Deutsche Welle.

Dupa reunificarea Germaniei, in 1990, au fost create conditiile legale si politice pentru ca aceasta situatie sa fie rezolvata. Dar de atunci, guvernele germane au ales sa pastreze tacerea si sa foloseasca trucuri legale pentru a intarzia platile”, a adaugat premierul elen.

De cealalta parte, Berlinul a sustinut in repetate randuri ca despagubirile de razboi au fost stabilite foarte clar prin tratatul de reunificare a Germaniei din 1990 si ca si-a onorat deja obligatiile printr-o plata de 115 milioane de marci germane (59 milioane de euro), in 1960.

Tsipras sustine, in schimb, ca platile din 1960 au acoperit doar compensatiile pentru victimele individuale ale ororilor naziste, dar nu si pagubele structurale cauzate de ocupatia nazista din perioada 1941-1944.

In opinia premierului de la Atena, acordul din 1990 “nu include imprumutul fortat pe care nazistii l-au luat de la banca centrala a Greciei sau distrugerea infrastrcuturii si economiei tarii”. In consecinta, Grecia cere 160 miliarde de euro compensatii pentru imprumut si pentru distrugerile in urma ocupatiei.

Declaratia premierului grec vine in contextul in care Atena se lupta pentru renegocierea termenilor acordului de salvare de 240 de miliarde de euro, ceea ce a tensionat relatia dintre statul elen si Berlin. Germania, cea mai mare economie a zonei euro, da si cei mai multi bani la fondul de salvare a Greciei.  

Discutia despre despagubirile de razboi a fost lansata in 2013 de guvernul elen anterior, dar a fost abandonata ulterior.

Recent, si Rusia a anuntat ca ar putea sa ceara Germaniei reparatii de razboi si ca un grup de lucru ar putea fi infiintat pentru estimarea pagubelor cauzate de Germania prin atacarea Uniunii Sovietice in 1941.

"De fapt, Germania nu a platit Uniunii Sovietice reparatii pentru distrugerile si atrocitatile din timpul Marelui Razboi pentru Apararea Patriei. In plus, Germania continua sa aduca prejudicii Rusiei, promovand sanctiuni ilegale in UE", a declarat Mihail Degtearev, un membru al Partidului Liberal Democrat din Rusia.

Atena a ajuns la fundul sacului. Guvernul vrea sa intre in banii pentru salvarea bancilor

Exclusa de pe pietele externe si cu ajutorul de la creditorii internationali blocat, Grecia risca sa ramana fara lichiditati pana la sfarsitul lunii martie. Guvernul de la Atena nu a reusit sa convinga ministrii din zona euro cu lista de masuri propuse pentru reformarea statului si combaterea evaziunii, cerinta primordiala pentru prelungirea actualului acord de imprumut.

Surse bancare si guvernamentale de la Atena au declarat, pentru Reuters, ca Grecia intentioneaza sa foloseasca mai mult de jumatate de miliard de euro din fondul special pentru slavarea bancilor pentru a evita intrarea in incapacitate de plata.

Pentru a evita situatia in care nu ar putea plati datoriile si salariile si pensiile cetatenilor, Guvernul vrea sa ia 555 milioane de euro din Fondul de Stabilitate Financiara (HFSF), fond constituit in 2012 pentru capitalizarea bancilor.

Fondul, constituit cu 50 de miliarde de euro din acordul de salvare de la UE si FMI, a ajutat bancile grecesti sa traverseze cea mai dificila perioada din 2012, cand s-a vorbit de asemenea despre o iesire Greciei din zona euro. Bancile pot folosi in continuare acest instrument, pentru a obtine finantari de la Banca Centrala Europeana.

Grecia reia, miercuri, discutiile cu creditorii la Bruxelles, in speranta ca va obtine deblocarea finantarii care sa impiedice intrarea in incapacitate de plata.