Negocierile privind masurile de economisire a peste 11,5 miliarde de euro "sunt foarte dificile si vor continua in urmatoarele zile", a afirmat Yannis Stournaras la sfarsitul unei intalniri cu premierul elen Antonis Samaras si doi lideri ai coalitiei guvernamentale.

"Facem tot posibilul pentru a reduce costul acestor masuri pentru categoriile cele mai defavorizate", a spus Stournaras, care se va intalni cu reprezentantii troicii creditorilor, formata din FMI, Comisia Europeana si Banca Centrala Europeana (BCE).

La o intalnire de miercuri seara, Stournaras s-a opus cererii FMI pentru noi reduceri ale salariilor in sectorul public, potrivit unei surse ministeriale.

Reprezentantul FMI la negocieri, danezul Poul Thomsen, a respins propunerea guvernului elen ca economii de 2-3 miliarde de euro sa fie realizate prin restructurarea sectorului public, a aratat sursa. Thomsen a insistat ca economiile sa fie obtinute prin "noi taieri salariale" ale functionarilor.

De la declansarea crizei datoriilor in 2010, salariile functionarilor publici din Grecia au suferit reduceri de 25%-40%, in functie de categorie.

Finalizarea negocierilor pentru noile masuri de austeritate ar trebui sa permita deblocarea unei noi transe de ajutor in valoare de 31,5 miliarde de euro. Guvernul elen a indicat miercuri seara ca mai trebuie identificate economii de 2-3 miliarde de euro. Deocamdata, planul prevede reduceri salariale pentru anumite categorii de functionari, respectiv judecatori, profesori universitari, politisti si pompieri, reducerea pensiilor si a ajutoarelor sociale, in timp ce troica solicita mai multa flexibilitate pe piata muncii.