Ultimatumul Comisiei Europene pentru Grecia. Posibilitatea venirii la putere a unui partid extremist da fiori Europei
Atena, Grecia
Comisarul pentru Afaceri Economice, Pierre Moscovici, a cerut luni grecilor sa sustina reformele care favorizeaza cresterea economica, in alegerile anticipate care vor avea loc la sfarsitul lunii ianuarie.
"Un angajament puternic si o larga sustinere din partea alegatorilor si a liderilor politici eleni pentru procesul necesar de reforme favorabile cresterii sunt esentiale pentru ca Grecia sa prospere din nou in zona euro", afirma Moscovici intr-un comunicat.
Moscovici a reactionat la esecul de luni al Parlamentului elen de a alege presedintele tarii, care a dus la organizarea de alegeri legislative anticipate, pe 25 ianuarie. Scrutinul ar putea aduce la putere partidul de extrema stanga Syriza, care se opune reformelor economice impuse de creditorii internationali din troica formata din UE, BCE si FMI.
Principalul indice al bursei de la Atena este in declin cu 4,6%, dupa ce a scazut cu pana la 11% dupa votul din Parlament, investitorii fiind ingrijorati ca Syriza va modifica reformele economice puse in practica din 2010, in timpul crizei datoriilor, in schimbul unor imprumuturi de 240 de miliarde de euro.
Costurile de imprumut ale Greciei au crescut in urma votului, randamentul obligatiunilor la zece ani ajungand pana la 9,27%.
Actiunile bancilor din Grecia au inregistrat scaderi importante in urma anuntului privind alegerile anticipate. Astfel, titlurile Eurobank au coborat cu pana la 26%, ale Piraeus Bank, cu 18%, ale National Bank of Greece, cu 15,4%, iar ale Alpha Bank, cu 13,4%.
La inceputul lunii decembrie, un purtator de cuvant al Comisiei Europene declara ca alegerea candidatului guvernului elen, Stavros Dimas, in functia de presedinte ar fi un semnal puternic dat Europei.
Presedintele CE, Jean-Claude Juncker, a insistat explicand ca nu ar vrea ca in Grecia sa vina la putere forte extremiste si ca ar prefera ca in ianuarie sa vada fete familiare la Atena.
Pe acelasi subiect: