Defaultul va fi insa resimtit cel mai mult de catre locuitorii insulei, si nu de catre Wall Street, pentru ca datoria este detinuta aproape in totalitate de portoricanii obisnuiti, prin cooperative de credite.

"Este o decizie care reflecta preocuparile mari in legatura cu lichiditatile commonwealth-ului, in raport cu obligatiile catre creditorii nostri si cu la fel de importantele obligatii fata de cetatenii din Puerto Rico", a declarat Melba Acosta Febo, presedintele Bancii pentru Dezvoltare a Guvernului din Puerto Rico.

Defaultul este un moment istoric in "spirala mortii economice" din Puerto Rico, crede guvernatorul insulei, Alejandro Garcia Padilla.

Insula lupta cu o datorie totala uriasa, de 70 miliarde dolari, iar economia este in recesiune. Padilla a numit o echipa  pentru a realiza un plan in vederea restructurarii crizei datoriei pana la sfarsitul verii.

Oamenii din Puerto Rico parasesc insula in cautarea joburilor si a stabilitatii. Rata somajului este mare, economia se scufunda, iar viitorul arata subred. 

Omar Rodriguez si sotia sa au lasat in urma Puerto Rico, acum doua saptamani, pentru a se muta in Austin, Texas.  Rodriguez (26 ani) este un fost angajat al guvernului si nu a parasit niciodata pana acum statul insular. Are deja doua joburi: la un restaurant al Universitatiidin Texas si unul ca asistent universitar la o scoala din apropiere. Sotia este si ea profesoara. El spune ca un nou inceput in Texas va fi o lupta dificila, insa mai usor de suportat, comparativ cu incertitudinile din Puerto Rico. 

Luni, Puerto Rico a trebuit sa achite o transa a datoriei de $483 millioane. A achitat-o, insa nu si cele 58 de milioane catre Public Finance Corporation.

Guvernul in mod strategic a ales sa nu plateasca banii catre PFC, pentru ca entitatile care detin datoria, cooperativele de credit si cetatenii obisnuiti nu au suficienta putere sa lupte la tribunal.

"Este primul default din numeroasele care credem ca vor veni pe datoria teritoriului" , a declarat Emily Raimes, analist Moody's.

Alte datorii, unele dintre ele detinute de fondurile de pe Wall Street si cu mai multa greutate intr-un tribunal, au fost platite luni. 

Puerto Rico are aceeasi datorie uriasa ca New York-ul. Desi economia sa, care valoreaza 69 miliarde dolari, reprezinta doar o bucatica din cea a "Big Apple" de 1,2 trilioane dolari.

Haosul a cuprins Puerto Rico. Rata somajului este mai mult decat dubla fata de celelalte state ale SUA. Si cu locuitorii care parasesc insula pentru a cauta joburi in SUA, inseamna si mai multe greutati in incercarea insulei de a-si plati datoriile.

Si cand se credea ca nu se poate mai rau, iata ca Puerto Rico este lovit si de seceta care face ravagii in toata America. Iar guvernul a inceput sa rationalizeze apa.