Faptul ca Puerto Rico are datorii de 70 de miliarde de dolari ar putea fi unul dintre motivele pentru care locuitorii sai aleg sa migreze in masa, scrie Quartz.com.  

Numarul celor care pleaca din tara a atins un nou nivel record. Exodul puternic inceput in anii 2000 este cel mai grav de dupa anii ’50, perioada in care jumatate de milion de persoane au parasit definitiv insula. Ulterior, populatia a inceput sa creasca treptat, desi intr-un ritm relativ incet, pana in 2009, moment in care a inceput din nou sa scada. Potrivit Biroului de recensamant american, aceasta s-a redus cu 10% in ultimii 4 ani, numai in anul 2010 inregistrandu-se o scadere de peste 6%.  

Localnicii si-au facut bagajele si s-au mutat in nordul Statelor Unite. Intotdeauna numarul imigrantilor l-a depasit pe cel al persoanelor dornice sa vina in Puerto Rico dar, in 2011, ultimul an in care au fost colectate datele , diferenta s-a marit considerabil.  

Toate acestea prevestesc un viitor nu tocmai roz pentru statul insular. O populatie in scadere inseamna mai putine taxe colectate la bugetul de stat si, in conditiile in care tara este cuprinsa de datorii, iar guvernul nu se da deocamdata in laturi de la cheltuieli, migratia puternica nu face decat sa inrautateasca lucrurile. De asemenea, o alta consecinta va fi scaderea cererii de consum pentru bunuri si servici, odata cu investitii mai mici.

Dar cel mai grav aspect ramane faptul ca nu se intrevede o remediere a situatiei, cel putin nu in viitorul apropiat.

Problemele financiare persista, iar oamenii continua sa se mute mai la Nord. Daca punem la socoteala si rata natalitatii care scade intr-un ritm ingrijorator, populatia tarii va fi decimata in foarte scurt timp. Intr-un raport dat publicitatii in 2011, estimarile arata ca numarul celor de pe insula va ajunge la cel mult 2,3 milioane de persoane pana in 2050, adica o scadere de 40% fata de cifrele din 2000.