Piata elena constituie un motiv de ingrijorare inca din 2009, din cauza indatorarii nesustenabile, si a incetat sa respecte "conditiile macro si de risc operational" pentru a face parte din categoria pietelor dezvoltate.

"Este un anunt major (...) si cu siguranta o palma pentru Grecia. Conteaza daca esti legat de un indice, dar daca este vorba despre cat de atractiva pentru investitii este o companie elena, atunci este doar zgomot", a declarat Jerry Webman, economist-sef la OppenheimerFunds, adaugand ca se asteapta ca impactul asupra investitorilor sa fie redus.

Reclasificarile sunt rare, dar au loc daca o tara inceteaza sa mai intruneasca criteriile categoriei in care se afla, potrivit Russell Investments.

"Este nevoie de trei ani de schimbari sustinute ale indicatorilor economici pentru ca o tara sa fie reclasificata. Metodologia Russell prevede ca pietele dezvoltate sa fie, in general, cele mai lipsite de risc si cele mai eficiente pentru tranzactii, in timp ce pietele emergente si cele de frontiera sunt mai riscante si mai putin eficiente pe ansamblu", a explicat fondul de investitii.

Grecia se afla in al saselea an de recesiune si a fost nevoita sa implementeze reforme si masuri dure de austeritate pentru a primi imprumuturi externe de la statele zonei euro si FMI. Fondurile sunt necesare pentru a impiedica colapsul financiar al statului din cauza indatorarii foarte ridicate.